2009-06-04
上次去唐閣食過,感覺非常好,今次嚟另一間米芝蓮推介之中菜餐廳,入到去個環境似乎沒有唐閣般好.睇個memu,一人餐要大約四百蚊,但菜色好似無乜特別,於是決定散叫.先嚟個魚翅肆式薈,(濃雞湯大飽翅,紅燒大鮑翅,鮮蟹肉桂花翅,魚翅百花翅),原來係有四個小碗,載住四款不同的翅.濃雞湯大飽翅 -- 翅非常粗,比例份量亦很多,雞湯很有味道,不會咸,很好飲.紅燒大鮑翅 -- 紅燒湯做得剛剛好.鮮蟹肉桂花翅 -- 這個原來不是湯翅,是將蟹肉碎,魚翅碎,芽菜碎,蛋碎,仲有金華火腿條.炒得很香,不會太濕亦不會太乾,不過蟹肉就很碎,要很細心才能找到.魚翅百花翅 -- 蛋白做得非常滑,蝦餃味道亦非常好.跟住來的是海蔘肉菘釀蘿蔔環伴香煎白鴿蛋 -- 蘿蔔很鮮甜,肉丸包埋海蔘碎,很有肉味,白鴿蛋原來是一個細圓塊,煎得很特別,亦很有技巧,可措黑楜椒味道太重,有點蓋過了蛋味.至於個脆芝士龍蝦伴醋香鮑魚天使麵 -- 隻鮑魚很鮮甜,仲有層煎過的皮用糖醋汁,很特別;隻龍蝦非常多肉,亦非常鮮甜,用芝士炸係面對面,非常惹味及好味,是暫時吃過最好味的龍蝦食法;天使麵味道亦很好;仲有一杯仔酸辣湯,海鮮料很足,味道亦不錯.至於甜品叫
紅燒大鮑翅 -- 紅燒湯做得剛剛好.
魚翅百花翅 -- 蛋白做得非常滑,蝦餃味道亦非常好.
至於甜品叫了翅晶瑩 -- 上檯時非常特別,應該是用了乾冰,令到有很多煙出,感覺非常有趣,芒果非常香,最估不到是翅亦有很多,非常精美的一個甜品,亦推介給各位食客.
另外個天使麵是連一個甜品,有一件幾甜的桂花糕,一隻白兔綿花糖,仲有一個炸得很香口很脆的芋頭雀巢.
這裡食物質素及賣相都好好,服務更是不錯,不斷斟茶,態度亦很好.