话说上年去西班牙一直念念不忘西班牙锅饭😆❤️今次黎SABROSA就系睇中佢𠮶黑毛猪肋条肉烩西班牙饭🐷同妈咪一入去就见到一大束真玫瑰花🌹,气氛浪漫💕有块蓝色绸缎盖墙,昏暗间每台有个灯仔,烛光晚餐咁款西班牙餐厅点少得吧台,后方摆住种类齐全嘅酒品,就知今晚又可以嗌酒饮我地两母女一个想影酒一个唔想影酒~🍷西班牙最有代表性嘅水果Sangria妈咪见到话一大杯红榴色好靓呀^_^红酒做base,青黄柠檬中和白兰地,酒味唔算重,轻轻果汁味加少少气泡感觉,冷藏之后加上冰块,冰冰凉凉,女仔都容易入口!一大杯一个人饮晒冇难度Lemonade🍋呢杯柠檬水比我喺西班牙饮𠮶杯更合我心意!柠檬香气尤其清新🍋加上薄荷叶,冷藏后上加冰块🧊所以特别冰爽,适合炎热天气~炸西班牙青椒仔🫑西班牙教路,一食西班牙餐厅知TAPAS出色,就知间餐厅一定唔差。青椒仔表皮洒啲盐,炸得好软熟香口,油分控制啱啱好所以keep到油温,暖暖地辣辣地,好正😆💓红菜头冻汤冻汤对香港人好新鲜,我自己去exchange试过cold beet soup都好钟意💓佢地一样会加yogurt, butter甚至sour cream入去~所以我听到系红菜头就好开心

我地两母女一个想影酒一个唔想影酒~

🍷西班牙最有代表性嘅水果Sangria

Sangria

Lemonade🍋

Lemonade

炸西班牙青椒仔🫑

炸西班牙青椒仔

💓红菜头冻汤

所以我听到系红菜头就好开心,红菜头对女仔黎讲绝对系美颜圣品😍同波罗的海三小国𠮶边嘅pink soup有同工异曲之妙!中间系忌廉,成碗汤由满满红菜头打出成,质感浓厚,质感绵密!
精选冻汤

蒜香虎虾🦐

呢道TAPAS令我第一次接受到食成个蒜瓣,微辣的汤汁浸住挺身饱满虎虾,蒜香惹味,好过瘾~
蒜香虎虾

黑毛猪肋条肉烩西班牙饭🐗

锅饭果然无令我失望,锅饭米饭粒粒分明,无米粒唔熟情况出现,证明SABROBS厨师厨艺有一定功力
黑毛猪肋条肉渗出油汁,令到锅饭黑毛猪油香气四溢,搅拌上红椒同酱汁,好快就清锅!
黑毛猪肋条肉烩西班牙饭

🥚63度温泉蛋凯撒沙律加慢煮鸡胸

温泉蛋倒晒出黎,捞埋生菜好FRENSH, 啲胡麻酱唔会死咸,面包脆少少咸香好开胃~值得一提系慢煮鸡胸,真系肉眼可见粉嫩幼滑,连我妈咪成日嫌弃鸡胸肉柴人,都食好多,大家一定要加鸡胸试试,健康又好味

63度温泉蛋凯撒沙律加慢煮鸡胸

自家制巴斯克芝士蛋糕🍰

真系惊为天人!我食到心心眼,话系我人生里面食过最奶香顺滑芝士蛋糕,都绝对唔夸张!食得出配方有独家调制,甜度适合我们口味,丝丝甜蜜但不会甜腻,估唔到件蛋糕咁惊喜,绝对会encore!
巴斯克芝士蛋糕

职员好有礼貌☺️多谢大家贴心嘅服务,环境及食物质素都属上等,盼望下次朋友生日可再共聚于此!
2022-06-19
用餐时段