2008-07-13
今日去食生日飯,味道認真麻麻,而且都唔平,唯有勝在人唔多,又可以坐得耐。食左好多野,記得幾多就寫幾多啦。1. 黃金蝦,難食。因為黃金蝦係指用d「鹹蛋黃」包住d蝦仁來煎,我個人就非常唔好鹹蛋黃,因為味道實在太重,完全搶晒蝦味,而且油到不得了。2. 薑蔥羊肉,普通。羊肉好少,薑蔥好多,而且我又唔多好羊肉,食左少少,味道好鹹,普通貨色。3. 水晶餚肉,難食。味道非常鹹,好似用鹽醃過,雖然賣相幾靚,但係唔好食就無用啦,連我d「食肉獸巴打」見到都唔食多舊。4. 醉雞,無酒味。雖然切既雞位幾好,係雞髀位,肉都算滑,但係真係一d雞味都無囉,如果咁叫醉雞,我寧願叫碟切雞好過。5. 宋嫂魚羹,較淡。呢個我見到都以為幾好,實際就好淡,我食野其實要求唔高,味道恰如其份就好,但呢個就真係淡d,而且都幾稀,加上料好少,麻麻。6. 炒年糕,好淡。除外有咬口之外,我完全食唔到咩野味道。7. 小籠包,幾好。呢個係我個人覺幾好既一味,雖然我只係食一粒,但係都feel到裏面多汁,味道幾鮮。8. 炒鮮菌,難食。一句講晒,好油。9. 北京烤鴨,ok。一般水準,還可以。最後切生日蛋糕要收切餅費50蚊,唔抵,不過都無計。
食左好多野,記得幾多就寫幾多啦。
6. 炒年糕,好淡。除外有咬口之外,我完全食唔到咩野味道。
8. 炒鮮菌,難食。一句講晒,好油。
9. 北京烤鴨,ok。一般水準,還可以。
最後切生日蛋糕要收切餅費50蚊,唔抵,不過都無計。