2022-11-09 59 浏览
為咗慶祝我同我女朋友拍拖 25周 年紀念, 今日帶咗女朋友去銅鑼灣  鮨逸 .   比預約時間早去到餐廳,   客人已不少, 吧檯位滿座. 預訂 Omakase,  有 25 度菜,  犀利!  配合我們 25年 的感情,  慶祝得來不易! 今餐要慢慢食.水雲,  上次去仲繩食過,  好喜歡那細滑口感, 酸酸地,  加了蟹肉, 真係幾開胃, 非常好嘅開始.蟹膏豆腐, 上面鋪了黑色魚子醬, 配蟹肉, 好名貴.下面蟹膏味豆腐,  好滋味,  有點滿足.  第三個糸 海鱸魚,  用個盅仔 送上, 有份量.  海鱸魚嘅肉質有少少似魷魚, 實實地, 幾有咬口, 完全發揮到高級海魚口感. 用咗昆布來醃製, 令到個層次昇華不少.間八魚這個刺身本身我以為係油甘魚, 但係咬落去比較爽身, 甜甜地, 果然係魚中極品.鮟鱇魚肝食落去好飽滿, 而且好creamy,  香味似由牙齒中爆出來, 非常正!服務員嘅服務態度好好, 換碟添茶服務都好迅速!帆立貝紫菜燒入口煙煙韌韌咁, 好特別, 同一般食嘅元貝好唔同!直情係一個變節, 之前多涼食, 今次糸有燒香香味. 味蕾三重奏車海老壽司,    蝦肉鮮甜, 爽脆彈牙,
比預約時間早去到餐廳,   客人已不少, 吧檯位滿座.
蟹膏豆腐, 上面鋪了黑色魚子醬, 配蟹肉, 好名貴.
下面蟹膏味豆腐,  好滋味,  有點滿足.
間八魚
鮟鱇魚肝
服務員嘅服務態度好好, 換碟添茶服務都好迅速!
帆立貝紫菜燒
味蕾三重奏
車海老壽司,    蝦肉鮮甜, 爽脆彈牙, 更有少少熟嘅感覺,
赤貝,   外表橙紅色, 有光澤, 食落肉質爽口彈牙, 有鮮味, 令人再三回味.
秋刀魚,   時令食品, 肉質鮮甜肥美, 更有芝麻香.
龍蝦刺身  今年入口龍蝦特別多, 始終百吃不厭.  刺身食法 鮮味十足.
石垣貝刺身
爽口彈牙, 清甜十足.
湯葉刺身
湯葉是腐皮, 柔軟滑溜,  刺身制作有些難度,  糸好滑口的一道菜, 配上三文魚子, 有亮晶晶的感覺.
寒鰤魚 壽司,  紋理好看肉質甜美, 脂高豐腴, 入口即化, 口感好好.
白見貝    是象拔蚌,   爽口鮮甜美味.
新鮮三文魚子,    漲卜卜, 入口少少咸帶甘甜味道.
生蠔   肉厚夠肥, 肉質爽甜,  配些柚子醋,  味道更好.
北海道牡丹蝦,
擺設美, 蝦肉肥碩, 極富彈性, 爽甜無比, 餘味悠長.
赤身+馬糞海膽    味道濃郁, 質感油潤細滑, 入口即溶.  好食到令人回味無窮.
紫海膽  橙黃色, 入口即溶,   濃濃鮮甜海膽味,  要讚.
南非鮑魚
鮑魚切片好煙韌, 質感爽口微脆身.  加上麵豉醬, 帶起鮑魚深層鮮味. 相得益彰, 變成海產極品.
天婦羅,   炸金鯛,    炸衣單簿, 留住 金鯛香味, 無油膩,  鬆脆得來唔會有骨.
啖啖肉, 很想多吃一件.
四款 ~    大拖羅紫菜壽司,    松葉蟹壽司, 銀鱈魚天婦羅配白海膽, 玉子布丁.
大拖羅紫菜壽司,  切得厚度適中, 魚肉幼嫩鮮甜.
松葉蟹壽司,  入口帶有濃濃蟹香, 鮮味出眾.
玉子布丁,   口感滑溜, 甜甜地, 有蛋香
飲碗 龍蝦湯, 不含味精, 極為鮮甜味清.
內有龍蝦肉, 菰菌, 好暖胃.
最後來一個果物, 用上當造  赤肉蜜瓜,  多汁爽口, 好甜美.
鮨逸, 高質日本餐廳, 廚師發辦, 由廚師挑選優質, 及用上最時令的食材, 令我食指 大 動, 好回味 !!