2017-11-09
妹妹剛剛升職, 特意搵左間位於天后既日本菜餐廳慶祝一番。呢間餐廳來頭不少, 係東京築地市場內既株式会社豊洲水産所開設, 食材每日新鮮空運到港。店內分別有吧檯同埋普通座位, 而我地就被安排坐吧檯, 可以邊食邊看著師傅既製作過程。呢度只有兩款MENU, MENU上不會指明有哪款壽司等等列明, 一切交由師傅為我地精心挑選。我就揀左呢個SET, 之後侍應再為我送上毛巾抹手準備開餐。當然"廚師發板"前, 都會先問清楚客人唔食D咩同埋對咩有敏感, 再為每位客人準備食物。先來一款前菜, 就是冰菜、蕃茄、鮟鱇魚肝冰菜很爽脆清甜, 蕃茄甜中帶點微酸, 肉汁豐富, 而鮟鱇魚肝為時令菜式, 口感好似食緊鵝肝咁, 但呢款不是入口即溶, 魚肝味什濃。前菜後, 正式開始十件既壽司, 壽司面上既刺身係會大件得將整舊飯覆蓋。刺身為厚切, 略爽, 不用點豉油, 上面有甜甜地既汁已經夠哂味赤貝超大隻, 超級爽同埋超級鮮甜!!! 鰤魚, 即係野生油甘魚, 為冬天時令, 魚油唔算多, 但口感很滑花竹蝦 中間夾左少少白松露 松露味突出 蝦鮮甜爽口 秋刀魚 口感滑 雖然本身冇腥味 但加左少少薑同蔥粒 配合秋刀魚本身酸酸地 味道很
我就揀左呢個SET, 之後侍應再為我送上毛巾抹手準備開餐。
先來一款前菜, 就是冰菜、蕃茄、鮟鱇魚肝
赤貝超大隻, 超級爽同埋超級鮮甜!!!
花竹蝦 中間夾左少少白松露 松露味突出 蝦鮮甜爽口
秋刀魚 口感滑 雖然本身冇腥味 但加左少少薑同蔥粒 配合秋刀魚本身酸酸地 味道很夾
金目鯛 表面稍為燒過, 上面有少少梅醬調味
馬糞海膽 入口即溶, 沒有腥臭味, 每粒海膽仲好大隻
火灸迫出魚油 魚油豐富
特大拖羅 魚油極豐富 入口即溶
吞拿魚腩手卷 將吞拿魚腩打成蓉做長條形手卷, 先食到紫菜脆, 整條都滿滿的吞拿魚腩, 比飯量還要多
焗玉子 很清甜 凍食 入面混合左蝦蟹肉 再焗
油甘魚湯 整塊魚已被去骨, 魚湯味濃, 非常鮮甜
最後就到甜品, 綠茶紅豆併蜜瓜
蜜瓜肉汁豐富, 清甜無比, 綠茶紅豆口感很Creamy, 奶味較出
因為坐吧檯, 可以一面欣賞師傅製作, 而且食材都是待客人食完一樣再上一樣, 每款食物都經師傅悉心挑選, 再逐一介紹比客人, 今晚我不但可以食到新鮮美味既日本菜, 更對日本菜既知識增添不少。