2017-11-05 794 浏览
好朋友升職請食飯, 特意BOOK左一間位於銅鑼灣既樓上舖食高級日本菜。店內設有壽司吧檯, 更有普通座位, 環境格調以木為主, 別具日式風味。打頭陣有【仿佛魚】老闆娘介紹呢款為時令菜式, 師傅加入了秘製酸醋+九條蔥+黑松露, 所以味道跟其他餐廳有點不同, 每片刺身都切得好薄, 刀功果然一流! 味道酸味味, 很開胃。【雞泡魚乾】雞泡魚乾本身已經甜甜地, 唔會好硬, 暖暖的, 味道有如食緊甜甜既豬肉乾【刺身盛合】MENU上朋友order左一款刺身套餐, 為二人前。每款刺身都為厚切, 活赤貝很大隻, 超級爽口, 赤蝦鮮甜, 第一次食比較少見既真鯛, 口感爽中帶點煙韌, 很特別。所有刺身都很新鮮~【燒三文魚翅】很喜歡呢款小食, 三文魚翅燒得脆卜卜, 被燒既過程中迫出豐富魚油, 有少少鹽吊味, 正~!【壽司】呢度特供多款壽司款式, 當然想食最好的, 就交比廚師發板啦!老闆娘為我地精心揀了幾款壽司, 單看賣相, 絕對拍得上日本當地質素。每款壽司既刺身均為厚切, 整整覆蓋過壽司飯, 最討我歡心絕對係吞拿魚腩壽司同埋火灸左口魚邊壽司, 吞拿魚腩入口一咬, 豐富魚油湧出, 至於火灸左口魚, 香口中有點爽口

打頭陣有【仿佛魚】
仿佛魚

【雞泡魚乾】
雞泡魚乾

刺身盛合】
MENU上朋友order左一款刺身套餐, 為二人前。
刺身盛合

【燒三文魚翅】

燒三文魚翅

壽司

每款壽司刺身均為厚切, 整整覆蓋過壽司飯, 最討我歡心絕對係吞拿魚腩壽司同埋火灸左口魚邊壽司, 吞拿魚腩入口一咬, 豐富魚油湧出, 至於火灸左口魚, 香口中有點爽口, 超正!!

【清酒煮蜆】
每隻蜆都非常大隻, 老闆娘又說是因為當造, 所以蜆特別大隻而且鮮甜, 有香醇既清酒吊味, 更加清甜。
清酒煮蜆

【紫蘇葉秋刀魚梅子】
廚師特別為我地泡製了一款特別小食, 天婦羅炸皮包著紫蘇葉, 兩片紫蘇葉間夾有梅子同埋秋刀魚蓉, 整塊放入口, 脆卜卜, 唔洗額外調味, 都已經很香口
紫蘇葉秋刀魚梅子

【白只】
老闆娘再推介呢款時令當造菜式, 但她送上時不作任何介紹, 先叫我們試一下
炸皮唔算脆, 入面口感有D似食緊豆腐, 入口即溶, 有少少糊口, 很滑, 食過之後, 老闆娘說其實是魚既精囊, 但知道後反而有點嘔心, 雖然不難吃, 個人還是不太接受

白只

甜品
最後老闆娘再為我地送上時令當造甜品, 當中既柿, 更是日本新鮮空運到港, 清甜十足, 肉汁超豐富!!!

食左一餐日本高質晚餐, 大部分菜式都是menu上沒有的, 都是老闆娘精心挑選的 "時令+當造+新鮮" 款式, 所以下一次再來, 可能又再有其他驚喜菜式。
仿佛魚
雞泡魚乾