2003-06-02 41 浏览
其實係由個日本朋友帶我來,之後都來過幾次。舖面暗暗的,檯與檯都坐得頗密,所以多人的時候都幾嘈,加上煙霧濔漫,唔慣的見倒會調頭走,但其實好有正宗居酒屋feel,亦有唔少架仔幫襯,好似番左日本咁。大大隻手寫日文菜牌寫在紙皮上掛滿牆壁,食物款式夠多不易吃厭。最喜歡吃這裡的平凡菜色,如薯仔煮牛肉、汁煮魚頭、清酒蒸蜆等。手卷則時得時唔得,主要係塊紫菜時脆時唔脆,但Toro手卷就真的是Toro碎而非一般Tuna。各類刺身亦不差,但價錢唔平,我就寧願飲多兩杯或叫多碟野。串燒及燒物都只一般水準,唔試都無損失,照燒魷魚是其中較為好的。印象中有個日本仔侍應,幾得意的,用我的三腳貓日文order佢會用番佢歪歪地的廣東話來confirm order。另外都有唐人侍應,所以唔驚唔識order。連埋飲酒每人二百多塊,唔係平,但勝在搵番真正居酒屋的味道,絕對正過去一般港式扮日式料理多。值得一提這裡的食物碟頭不大,但居酒屋就係咁,大家只在放工在此飲酒吹水,不是食正餐的地方。