餐厅: 泰基隆
资讯:

2018-08-14 530 浏览
话说某日经过深水埗 突然想食泰国野 即刻OpenRice 就见到 泰基隆 6点几walk in 入去 已经见到有几张枱reserved 应该好多人会去食1. 猪肉生菜包 猪肉半肥瘦好均衡 用泰式香叶炒得好香 平时食生菜包 生菜通常都系5 6块 但呢到起码有10块以上 最后食到尾系成功清晒成碟 $68 份量够晒大 2. 泰式炒金边粉 Pad Thai 食过好多间泰国野 呢到算好正宗 金边粉炒得烟刅 甜度十足 除左虾无味 明显系急冻之外 整体都不错 价钱 $78 个人觉得略贵 3. 海南鸡饭 海南鸡饭系同生菜包一样禁好食 油饭香 海南鸡有原只鸡脾肉 鸡胸 鸡脾肉好滑 好可惜挂住食无影到相 4. 芒果糯米饭卖相一流 但芒果唔够生鲜 始终香港食芒果糯米饭系争好远 椰汁好浓 又够多 败北系芒果 5. 泰式奶茶个人好钟意饮泰国既泰式奶茶 因为够甜 同香 泰基隆既奶茶无泰国禁甜 可能就翻香港人既口味 所以不过不失啦 总结 泰基隆绝对值得一试 价钱合理 份量够 如果2个人 好似我地咁叫3样野再食甜品 非常够 味道好正宗 大力推荐海南鸡饭同猪肉生菜包 到我地食到一半 已经reserved 既枱满左 走

1. 猪肉生菜包

4. 芒果糯米饭

芒果糯米饭

5. 泰式奶茶

总结

泰基隆绝对值得一试 价钱合理 份量够 如果2个人 好似我地咁叫3样野再食甜品 非常够 味道好正宗 大力推荐海南鸡饭同猪肉生菜包 到我地食到一半 已经reserved 既枱满左 走个时又排紧队 所以想食既朋友最好 早少少book枱 or 早 walk in lol
生菜包
Pad  Thai