我地6点几就去到,可能仲系早嘅关系所以唔驶等位,而且我都预左会坐得迫。因为放宽返4人限聚令嘅关系,而我地系2人食,所以俾2人位我地都好岩嘅,之不过张台真系好细,放唔到几多野。而且收银附近贴左张纸,写住因为得一个炉头,所以野食会黎得好慢,要客人耐心等待。好啦,我地落左单,老板都出黎交代声话会耐少少,明嘅,咁我地等下啦。首先,最快黎嘅就系生虾刺身$88有7只(好单丁),肉质都唔差嘅,但系性价比底。之後等左15分钟嘅泰式湿炒河(鸡) $68因为即炒嘅关系所以热辣辣,份量都够2人食,都算几好食。又等左10分钟先黎到嘅泰式炒芥兰(牛)$68,略缣唔多泰式,似中式多D,镬气差左D,不过牛肉都几滑。再等多10分钟黎嘅泰式虾胶炸皮蛋($88)皮蛋正常但虾胶有阵酸味又唔弹牙,大概系虾胶已经唔新鲜,所以食左2旧我地放弃了,打包算(打包要收一蚊)。连埋2杯野饮就$360左右。质素我觉得一般,价钱又唔系特别抵食,都系返九龙城好似正宗D,而且出货真系慢左些少(张张台都催单),同埋出餐次序好似有D怪,我见隔离台黎晒粉面同炒菜,最後先黎沙律,搅到要打包。

首先,最快黎嘅就系生虾刺身$88
有7只(好单丁),肉质都唔差嘅,但系性价比底。

之後等左15分钟嘅泰式湿炒河(鸡) $68
因为即炒嘅关系所以热辣辣,份量都够2人食,都算几好食。

再等多10分钟黎嘅泰式虾胶炸皮蛋($88)

2020-09-12
2021-02-27 0 浏览
今日行街原本主要系旺角,但因为查到深水埗玩具街有我要嘅玩具数量净好少,咁同女朋友立即落去,行完买到心头好当然就肚饿,就搜寻下附近有咩好食,之後搵到好近有E间泰菜就试下,去到门口串烧已经好吸引,但今次冇试到,综合食物价钱又唔系贵,同其他泰菜价钱差唔多,上食物速度都快,可能少人,食物质素好好,首先讲泰式凤爪,酸辣配合适中,唔会偏向一面,柚子大虾沙律,唔会好似有D舖头多菜放底,然後几粒柚子就算,佢个柚子大虾沙律必食,虾起码4至5只,然後柚子同炸蒜捞混,只有一片生菜放底,冬荫功海鲜汤,酸辣度一流,我女朋友唔食得大辣都饮到2碗,唔会太多椰汁味,不过肉碎生菜包就唔辣,可能前面食物影响左,佢肉碎食到有猪肉味道,最後个炒饭,乾爽味道好好,隔左好内先食都好热,一班朋友食饭可以考虑下,不过失色少少系冇啤酒,但老板话可以买入去饮,不过我都叫左两个椰青,35蚊个,好大个又清甜。
,但老板话可以买入去饮
,不过我都叫左两个椰青,35蚊个,好大个又清甜。
泰式凤爪
菠萝海鲜炒饭
泰式肉碎生菜包
柚子大虾沙律
  • 泰式猪肉碎生菜包
  • 冬荫公汤(细)
2021-02-23 0 浏览
去深水埗做嘢,午饭时间,番茄师兄同苏妈苏妈门外都企满等位嘅人,旁边嘅泰基隆反而唔使等位,可以直入。一入到去,仲未坐低,隔住个口罩已经闻到猫味,问店员店内是否有猫,佢话有一只,问我系咪惊猫。其实我唔惊,不过心谂:呢朕猫除其实都几赶客,如果想嚟帮衬嘅,就要注意呢点。讲返食物,同行友人推介泰式炒金边粉,叫咗一客,份量颇大,金边粉炒得几香,条条分明之余又唔会太多油,味道咸酸得宜,入面嘅餸以鸡肉,豆干,蛋丝,鱼片为主,用料简单却丰富,整体质素唔错。套餐附送热洛神花茶,刚上枱时系一杯滚水加两三粒洛神花,浸一段时间後,洛神花逐渐溶入水中,成杯饮品变为红色,味道酸酸甜甜,好饮👍。

呢间黄店好岀名,成日见人介绍💛个日同朋友庆祝生日,老板都好好会配合返我地,又冇收切饼费(可能冇谂过会有人喺佢餐厅庆祝生日挂😂)同埋真系几抵食,比一般泰国餐厅平.🥥泰式炒金边粉味道正正常常,略嫌冇乜镬气🤭以价钱取胜😌.🥥泰式香叶辣肉碎炒饭老实讲个炒饭就真系几失望嘅😂首先肉碎系少得可怜同埋完全冇炒香叶肉碎个阵香味🥲成碟饭貌似净系落咗豉油去炒几下咁☹️.🥥泰式马拉盏炒通菜呢碟通菜就炒得唔错,几够获气😝上网见啲人介绍嘅野食明明好吸引,可能串烧小食个类会好食啲,但主食就比较逊色🥢🍽味道: 2.5/5🏙环境: 2.5/5‍👨🏼‍🍳服务: 4/5💧卫生: 2.7/5💰价钱: 3.7/5
🥥泰式炒金边粉
味道正正常常,略嫌冇乜镬气🤭以价钱取胜😌
🥥泰式香叶辣肉碎炒饭
🥥泰式马拉盏炒通菜

🍽味道: 2.5/5
🏙环境: 2.5/5
‍👨🏼‍🍳服务: 4/5
💧卫生: 2.7/5
💰价钱: 3.7/5
2020-11-26 455 浏览
今次嚟到深水埗觅食 行行下无意中俾门口嘅香味吸引左走去望一望个餐牌 午餐价钱大众化 绝对系适合肚饿的我们😂😂经过大门进入餐厅 座位大概有三十个 枱与枱之间唔算好近 坐得算舒服👍同行与友人一人一个午餐套餐海南鸡饭免费加配梳打水 泰式金边粉加泰式茶叶冲岀嚟嘅冻柠茶 食物加饮品系落单後好快送上 美食质素与香港其他一般泰国餐厅差唔多😊 但系疫情之下冇得飞泰国而挂住泰国美食的时候 绝对系一个好嘅选择🛫 午餐每人平均消费五十左右 而且仲要免收加一!!!
今次嚟到深水埗觅食 行行下无意中俾门口嘅香味吸引左
走去望一望个餐牌 午餐价钱大众化 绝对系适合肚饿的我们😂😂

同行与友人一人一个午餐套餐
海南鸡饭免费加配梳打水
午餐每人平均消费五十左右 而且仲要免收加一!!!
2020-11-15 488 浏览
近来深水埗开了很多文青店和特色Coffee Shop。我和友人与文青有很大距离,不过都去逛逛文青店,增加下文青感,哈哈!行完了文青店,大约6点9就到了这间餐厅!因为等位人数多,加上餐厅唔大,我们7:30才入坐,大家想试泰国菜都要耐心等候!幸好附近都有好多杂货店,等下行下都好快过。我们点了细的海鲜冬荫功汤,相比普通冬荫功汤贵了$10,多了两只大虾!大虾几好食的!不过如果唔想食虾,就叫普通冬荫功便可!另外,点了青咖哩鸡配薄饼,青咖喱好好味,我和友人都很喜欢,但薄饼似乎放耐左,油都浸到淋左!个咖喱汁好好味,唔捞野食又浪费,唔知可唔可以配白饭呢!另外,我们点了泰式炒通菜和乾炒金边粉!泰式炒通菜冇虾酱和马拉盏咁浓味,但有特别调味,所以都几好食!点了的食物中,最喜欢是泰式炒通菜!而乾炒金边炒则略醎呢。最後,我们点了珍多冰和泰式奶茶!味道与其他泰式餐厅差不多!食左咁多辣野,都好解喝!

2020-11-15
2020-11-07 589 浏览
大家如果是因为黄店而去,千万不要去,这是一间伪黄店。我叫了炒河,等了10分钟见未上饮品就觉得漏了单,问是否漏了单,说不是,很快就上饮品,然後等了15分钟,隔离左右的食品都上了,惟独我的食品未上,问侍应,他说因为全场得我一个叫炒河所以咁耐,那我以为多等一阵就到,始终我催了几次,但我等多10分钟仍未到,我问仍然用同样理由敷衍我,最後我等足成个钟才有炒河到。我付款时指出其不合理之处,完全无正面回应,只是不断叫我收声。作为一间餐厅,就算食物有多好吃也不应因为少人叫就将你叫的食品不断拖後,那完全无态度可言,这样只是为名为利,更枉论自称自己是有良知的黄店,完全系伪黄店,希望大家不要撑这用政见作宣传的店铺,里面根本没有良知!
2020-11-07
出开深水埗,又有机会搵食💛😋去咗泰 基隆 Thai Ki Lung叫咗海南鸡饭、泰式乾炒牛河、冬阴公汤河3样都好好味冬阴公唔太辣,因为我叫咗少辣,所以都好啱我口味🤣海南鸡饭都唔错,鸡好滑。至於个乾炒牛河都ok。整体个食物水准系唔错既。另外仲有杯洛神花茶对我嚟讲系有惊喜嘅,因为之前试过系其他地方饮,超酸,好难饮,但呢度嘅洛神花茶唔会好酸,味道啱啱好,我都好钟意饮😋🤤地址系基隆街241号就系北河街体育馆果头
出开深水埗,又有机会搵食💛😋
去咗泰 基隆 Thai Ki Lung
叫咗海南鸡饭、泰式乾炒牛河、冬阴公汤河
3样都好好味
冬阴公唔太辣,因为我叫咗少辣,所以都好啱我口味🤣
海南鸡饭都唔错,鸡好滑。
至於个乾炒牛河都ok。
整体个食物水准系唔错既。

地址系基隆街241号
就系北河街体育馆果头
周末又来到深水埗食午餐,拣左泰基隆。两点几嚟到好彩唔使等位😎够钟可以食下午茶,拣咗个泰式凤爪配沙律。下午茶价钱好抵食!估唔到比坊间嘅都要辣!好辣🙈🙈呢个价钱份量算多👍🏻另外一个要泰式炒金边粉味道好足够,炒得几乾身,而且好大碟!仲叫咗一个马拉盏炒杂菜配饭呢个菜嘅份量就少咗啲,啲马拉盏味都偏辣,配超多饭😂 午市套餐就包嘢饮,要咗青柠水,比较酸,如果甜返少少会好啲。同埋串烧6串,猪牛鸡各两串呢个好食!锺意佢个沙嗲酱有一粒粒花生🥜啲肉都几够多😋

够钟可以食下午茶,拣咗个泰式凤爪配沙律。下午茶价钱好抵食!

估唔到比坊间嘅都要辣!好辣🙈🙈呢个价钱份量算多👍🏻

另外一个要泰式炒金边粉
味道好足够,炒得几乾身,而且好大碟!

仲叫咗一个马拉盏炒杂菜配饭
呢个菜嘅份量就少咗啲,啲马拉盏味都偏辣,配超多饭😂
午市套餐就包嘢饮,要咗青柠水,比较酸,如果甜返少少会好啲。

同埋串烧6串,猪牛鸡各两串
呢个好食!锺意佢个沙嗲酱有一粒粒花生🥜啲肉都几够多😋
2020-09-01 738 浏览
午餐两个人$96,有lunch set 大概都系45左右既价钱,包饮品一杯,冻饮加$3🥂🧃叫左泰式肉碎炒饭,我平时食得辣都食到佢d辣味,不过系好食既😋🌶饭底会有块生菜垫底,食完个饭仲可以清一清个口🥬之後叫咗个卤水无骨鸭肉饭🦆🦆,啲鸭肉要连埋陈皮食会觉得好滑,有层次d。另外佢仲配备左啲泰式辣酱,好食😋🦆啲鸭肉冇牙都食到,好淋🗣低糖洛神花茶,因为要冻 所以加左$3泰式奶茶🥤不过不失有低消,不过都正常既。法例下而家每枱只可以有2个人。系店内有贴🍎日报,💛💛💛每一枱仲准备左酒精搓手液超级贴心👍🏻👍🏻🥰💕老板同员工都好有礼貌👨🏻好nice
肉碎炒饭

卤水鸭肉饭
卤水鸭肉饭

洛神花茶

低糖洛神花茶,因为要冻 所以加左$3
泰式奶茶
泰式奶茶🥤不过不失

2020-08-29 524 浏览
呢一晚拣左泰基隆,以前真系冇乜留意过呢间泰国野,直至出现黄色经济圈!机会黎喇!今晚想食泰国野,一於行过去试试佢!好大盒呀!抵食!事先声明,我系食晒架!泰式肉碎煎蛋饭$6x番茄同青瓜超新鲜,又爽又甜的!蛋煎得不错,蛋黄入面仲有蛋黄汁!肉碎好多,辣椒都唔少,所以比较辣!但咁先够香架嘛!呢个饭系会食到停唔到口咁,直到你饱到食唔落为止!😂本来仲想食串烧....但同款要两串起......试问我边度能够再食两串咁多呢.....等下次喇~IG : f.nbreak
机会黎喇!今晚想食泰国野,一於行过去试试佢!

好大盒呀!抵食!事先声明,我系食晒架!
泰式肉碎煎蛋饭$6x
番茄同青瓜超新鲜,又爽又甜的!
蛋煎得不错,蛋黄入面仲有蛋黄汁!
肉碎好多,辣椒都唔少,所以比较辣!但咁先够香架嘛!
呢个饭系会食到停唔到口咁,直到你饱到食唔落为止!😂
本来仲想食串烧....但同款要两串起......
试问我边度能够再食两串咁多呢.....
等下次喇~

IG : f.nbreak
2020-08-21
15 分钟 (外卖自取)
  • 泰式肉碎煎蛋饭
2020-08-09 607 浏览
疫情下减少左出街食既次数,但呢间为左食客安全宁愿唔搭枱,用胶板封都只放用餐人数,仲要每张枱都有洗手液,抵赞!食物绝对唔差而且真。有泰国风味,嗌左青咖哩鸡,泰式乾炒牛河同串烧,每样食得出系即整已经好好,仲要价钱唔贵!特别系串烧!!!最推介系猪,爽又够香!而牛河都炒得均匀,入面有芥兰,蛋同萝卜,少少不足就系d河粉未有完全整开,但个味都好好!个青咖哩都香既,入面都有茄子,豆等配菜,均衡番😆埋单先18x,性价比真心高!

埋单先18x,性价比真心高!
泰式串烧
青咖哩鸡饭
泰式乾炒牛河
我走入这间位於基隆街的一间低调泰国菜黄店食午餐。点解话佢系低调?因为行多几步就会见到高调、多人排队的蕃茄师兄和苏妈.苏妈啦。虽然这间泰国餐厅比较低调,不过我觉得呢度嘅午餐好抵食,价钱由HK$42~HK$48,包一杯青柠水或洛神花茶,或加钱转其他饮品,仲要免收加一㗎!老板和店员好好人,厨师煮嘅嘢食又正,因为是由正宗泰国人嚟煮,唔怪之得好似系曼谷食泰国菜一样咁好味啦,一定要多啲帮衬😋👍🏻 泰式炒金边粉 (HK$45)大碟又靓卖相,镬气十足但又不太油腻,金边粉炒得条条分明,唔会黐埋一旧旧。这个配鸡肉,软滑多汁,好味道,同我系曼谷食过嘅炒金边粉一样好味。泰式海南鸡配油饭 (HK$48)鸡肉,大大件、啖啖肉、无骨、有香浓鸡味,鸡皮都系滑捋捋㗎!叫咗少饭嘅油饭份量仍然好多,有鸡油香但不太油腻,煮得啲饭晶莹剔透,粒粒分明,加些酸辣汁一齐食,味道升华了。还有一碗多料嘅冬瓜汤饮,正呀~泰式冻咖啡 (跟午餐+HK$3)我喜欢少甜少冰,咖啡一大杯,咖啡味道浓郁,奶和咖啡各一半一半,正!呢度,原来外卖系有85折优惠㗎!睇吓餐牌有什麽可以点埋带回家做晚餐先💛芒果糯米饭 (堂食HK$48,外卖HK$41)找匀全个

泰式炒金边粉 (HK$45)

泰式炒金边粉

泰式海南鸡配油饭 (HK$48)

泰式海南鸡配油饭

泰式冻咖啡 (跟午餐+HK$3)

冻咖啡

芒果糯米饭

芒果糯米饭 (堂食HK$48,外卖HK$41)
找匀全个餐牌都无嘅?不过问老板,佢话有喎,正!等咗5分钟左右就有啦😄 盒内是一冻一热嘅感觉,芒果是超冻的,糯米饭是超热的。回家打开个盒,看见份量都几多呀,大半个芒果,好甜一点到唔酸,糯米饭就有粢饭咁大卷嘅份量,铺满椰浆。正呀,食晒当晚餐已经好饱罗😋
2020-08-04
泰式海南鸡配油饭
冻咖啡
芒果糯米饭
  • 泰式海南鸡饭
2020-07-29 411 浏览
在禁堂食前几日同朋友去了深水埗食泰国菜,这家都是黄店呀,听闻很抵吃,过来试试看。点了一份青咖喱猪饭、炒金边粉、柚子大虾沙律和薄饼。柚子大虾沙律好好食!酱汁好特别,是甜辣,较甜的,多蒜又好够香同惹味~不过柚子好冰冻,似乎未解好冻呢。炒金边粉都不错,都是较甜的,再炒乾身一点就好。

炒金边粉都不错,都是较甜的,再炒乾身一点就好。
其实佢同番茄师兄同苏妈苏妈同一条街,不过呢间泰国菜就可能比较少人留意到佢。🤣 见难得出深水埗就支持下。💛🙏🏻 呢啲抗疫时期,真香港人店更需要大家嘅支持。--🔥 泰式炒金边粉 HK$45炒金边粉份量好足,材料有鸡同豆干,炒得比较湿身,少少甜,无乜辣味。.🍳 泰式烧猪颈肉煎蛋饭 HK$48呢个价钱黎讲,烧猪颈肉分量都几多,而且烧得几香。配埋个酸酸辣辣嘅配酱同煎蛋捞饭不错。.🌶 泰式凤爪沙律 HK$32 (下午茶套餐)凤爪胜在唔会为咗迁就香港人口味以整到好甜,味道少少辣辣地咁,但可惜凤爪嘅份量真系相对比较少。.🥛 泰式奶茶 (套餐转配+HK$3)点咗少甜少冰,虽然都仲系偏向甜,但系系接受嘅程度,而泰式茶味道都算几重嘅。.🍋 青柠水 (套餐)--📌 以上套餐连饮品📌 免加一服务费

🔥 泰式炒金边粉 HK$45
泰式烧猪颈肉煎蛋饭

🍳 泰式烧猪颈肉煎蛋饭 HK$48
泰式凤爪沙律

🌶 泰式凤爪沙律 HK$32 (下午茶套餐)
🥛 泰式奶茶 (套餐转配+HK$3)
🍋 青柠水 (套餐)
📌 以上套餐连饮品
📌 免加一服务费