2004-08-02 17 浏览
因為門口缺乏鍋料價錢牌,所以一向唔多夠膽幫襯呢類老牌火鍋店。近日適逢哥哥生日,而屋企人又特別鐘愛打邊爐,所以決定試試。要坐得舒服就唔好黎喇,因為全店皆係圓凳,坐得耐都幾唔自在。湯底當然係聞名既沙嗲鍋($20),係幾濃幾好味,基本上經沙嗲鍋灼過既鍋料都唔需要再點其他醬汁。隨鍋跟一大籃生菜($30),細問下係可以選擇唔要的,不過反正要叫菜遂欣然接受。沙嗲配手切牛肉(大$80)跟酸薑配皮蛋、叉燒配白飯一樣係世紀絕配。不過方榮記既手切牛肉係令我有點兒失望。聞說方榮記最出名係沙嗲鍋跟手切牛肉,所以食前有點期望。沙嗲係對版的,但牛肉則牛味甜味皆只屬一般,雖然肥瘦程度適中,但相信似樣少少既酒樓都可以有此水準。有驚喜既反而係跟牛肉同價既手切牛展,牛味甜味皆比牛肉強,始料不及。未試過魚腸($25)所以點左一碟試試,味道比較似雞潤,幾特別,魚腸脂肪遇熱即散,灼時要格外留神,否則渣都無得剩。魚皮($25)係連骨一齊炸既,索滿沙嗲汁係好好食,不過間唔中會遇到勁硬碎骨,影響口感。其餘既鍋料質數都唔錯,平均$25一碟係幾抵食。埋單連幾枝啤酒($20一枝)、五位茶芥($5/位)、加一,合共$697。伙計果然如外間所
要坐得舒服就唔好黎喇,因為全店皆係圓凳,坐得耐都幾唔自在。

其餘既鍋料質數都唔錯,平均$25一碟係幾抵食。

埋單連幾枝啤酒($20一枝)、五位茶芥($5/位)、加一,合共$697。伙計果然如外間所言會企定定等你比貼士,但見食物鍋底以至茶芥皆貨真價實、物有所值,十數元貼士都算比得順氣。