2021-06-20 167 浏览
深水埗不嬲都多好西食。今日咁啱見到呢間台灣小店,好想食家鄉菜呀,所以就入咗嚟試下。呢度嘅裝修好得意,好有台灣巷弄的懷舊feel 。除咗啲得意擺設,同埋啲牌仔之外,例如呢啲國小學生嘅故事仔poster都好趣致。呢度嘅地方唔大,但嗰日好幸運,同friend傾計坐咗三個鐘都仲ok,加分加分~~我哋嗌咗一個紅燒牛肉乾拌麵,同另一個牛筋牛肚乾拌麵 。呢度只要前面嗌咗主食,就可以用優惠價,後面嘅嘢飲減十蚊,變相加十幾蚊就有杯台式嘢飲,梗係叫啦。 紅燒牛肉乾拌麵嘅牛肉出乎意料地好食。首先佢嘅件數都多,然後每嚿牛肉煮得好淋,淋得嚟嘅有牛味,亦有牛嗰陣嗰層半透明嘅膏狀,唔錯。 牛筋牛肚麵嘅質素都幾好。牛筋喺燈光底下見到晶瑩剔透,重點係佢唔會淋到一pat pat咁,帶點咬口又好軟身 。牛肚爽口無腥味,而且好入味。反而乾拌麵應該係滾熟咗個麵再加肉燥, 變相唔係好掛汁,口感較軟身易斷開,味道偏淡,下次可以叫番飯類。兩杯嘢飲一杯叫咗抹茶紅豆少甜少冰,少甜之後抹茶嘅甘味更加出。紅豆都ok大粒,唔會煲到爛曬。朱古力珍珠奶茶的朱古力味都好出,不過珍珠偏細粒,同埋唔算好彈牙。整體呢餐都算唔錯啦~