6天前 0 浏览
大家好今日去左深水埗既古早牛肉麵食午餐這間店裝修走台灣風好多台灣式既D招牌同圖畫好有氣氛我今日就叫左古早半筋半肉牛骨湯麵牛骨湯底好濃郁有牛味半筋半肉有兩舊都炆得好腍而牛筋易都係非常之腍仲有一條無渣既蘿蔔另外加左$18 要了宜蘭迷你葱肉餡餅個葱肉餡餅細細舊有三塊甘多煎得都好香脆葱肉餡都好香仲有爆汁既效果飲品方面我叫左蜂蜜蘆薈多多蜂蜜溝左益力多甜度適中同埋有幾多蘆薈總括呢間店既食物同環境都充足台灣風味
大家好

蜂蜜蘆薈多多
宜蘭迷你葱肉餡餅
古早半筋半肉牛骨湯麵
2024-03-22 148 浏览
這家經理話請foodie 食野, 但最後竟然要收錢,講好唔收錢但厚面皮到收錢 !小心這家餐廳,北角匯還有間台灣店地舖,叫人來傾宣傳但要你請你試食佢的野,但最後收你錢,50歲以上經理超厚面皮,招牌牛肉麵超難食

2024-03-22
2024-03-21 120 浏览
今日經過深水埗睇到呢間台式餐廳就想入去試下傍晚六點幾 人流唔算多可以安靜享受晚餐👍🏻呢間餐廳嘅裝修係懷舊風牆上貼咗好多poster好有復古feel呢間餐廳都係用QR code落單 方便又快捷👍🏻今次晚餐我就揀咗鹽酥大雞扒肉燥飯小食我就揀咗最中意嘅台灣夜市小食--甘梅地瓜條🤤飲品我就當然揀返台式珍珠奶茶🤤鹽酥大雞扒肉燥飯味道唔錯雞扒就真係超大塊炸得又香又脆👍🏻配菜有鹵蛋同小黃瓜肉燥嘅味道都唔錯 唔會好鹹肉燥拌飯後 超好食🤤珍珠奶茶都幾好飲珍珠好好𡁻🤤而且味道偏甜 好啱中意飲甜嘢嘅女仔飲👍🏻甘梅地瓜條超好食🤤地瓜條好甜 加埋酸味味嘅甘梅粉超開胃🤤🤤而且份量都多 唔係淨係得幾條今餐最中意嘅係甘梅地瓜條🤤👍🏻
今日經過深水埗睇到呢間台式餐廳就想入去試下
超開胃🤤🤤
而且份量都多 唔係淨係得幾條
今餐最中意嘅係甘梅地瓜條🤤👍🏻
2024-03-20 102 浏览
在黃金商場附近見到這間古早嘅台灣餐廳,入門後,裝修很懷舊,有點台南3-40年前的感覺吧,氣氛不錯,牆身貼了很多懷舊的漫畫,代表着當時的感覺,而且裝修的格局和用料,也是以當時樸實的感覺,不需太花巧的裝修午市套餐由$62起,我今次選擇是半筋半腩的牛肉麵,$68,可以選擇米粉,餸菜的比例也不少,絕對是抵食同時可以加錢選擇不同的飲品,我選擇了冬瓜茶,凍飲加$3,加仙草$5,份量也不少,味道也不錯性價比高,味道亦都唔錯

性價比高,味道亦都唔錯
2024-02-22 199 浏览
餐廳內部設計都好有台灣嘅味道。一入間餐廳會見到個吧枱,咁樣嘅裝修好似台灣嘅早餐店。而牆上面嘅掛畫、裝飾同埋枱枱櫈櫈都係好台灣。食嘅時候都幾好feel 。起司蛋手抓捲餅$40 手抓餅係似蔥油餅,餅面同中間都係脆嘅。餡料好足,食到捲餅嘅頭尾兩邊都食到餡料。芝士落得好夠,食嘅時候一分開都見到拉絲。宜蘭迷你蔥肉餡餅(跟餐+18)依個小食令我驚訝。一食落去餡餅即刻爆汁,喞汁射左出黎。入面餡料滿滿,而且皮都夠薄。煎到脆脆咁,好吸引。鳳梨蘆薈多多(跟餐+$17)飲品出餐好快,而且加嘅配料都完全冇手軟。嚟到嘅時候可以見到裏便嘅蘆薈佔咗成杯嘢嘅三分之一。

起司蛋手抓捲餅$40

宜蘭迷你蔥肉餡餅(跟餐+18)

鳳梨蘆薈多多(跟餐+$17)

陪男朋友去深水埗黃金買嘢,經過一間台灣嘢,門面普通似茶記,但突然心思思掛住之前去台灣食過嘅牛肉麵湯汁,於是乎就擔粗粗行入去一試依間古早牛肉麵🫢🤣店入面嘅裝修一如其名,好有古早味,行懷舊風,水吧位置、枱凳、牆上嘅掛畫,乍看之下又真係幾似身處台灣嘅麵店🤣古早紅燒肉 牛骨湯麵 $64招牌推薦👍🏻 湯頭紅紅,飲落係濃濃嘅牛骨湯味,係傳統嘅台灣牛肉麵,牛肉都煮得非常軟腍,十分出色🤤 足料又好食,贏晒好多外面唔夠入味嘅台灣牛肉麵🤣鹽酥大雞扒 牛骨湯麵 $62湯底一樣,雞扒炸得十分香脆,但略嫌唔夠鎖實肉汁,小乾,相比紅燒肉就冇咁出色🫢另外嗌咗嘅小食同飲品🤤炸花枝丸 $30超司蛋手抓捲餅 $40招牌珍珠奶茶 $27 (配主食另減$10)芋香珍珠奶茶 $29 (配主食另減$10)

古早紅燒肉 牛骨湯麵 $64

鹽酥大雞扒 牛骨湯麵 $62

另外嗌咗嘅小食同飲品🤤
炸花枝丸 $30
超司蛋手抓捲餅 $40
招牌珍珠奶茶 $27 (配主食另減$10)
芋香珍珠奶茶 $29 (配主食另減$10)
2023-12-27 270 浏览
早幾個月前食古早牛肉麵,ok的。但剛剛吃的一碗,同樣是64元,但牛肉切一片片,是牛展,淤黑色完全無味,又乾爭爭,其實見到就唔想食!面就保持到水準!不會再食這個面!

不會再食這個面!
2023-12-19 240 浏览
今日放工去左食晚餐,因為想食台灣野,所以特登搵左附近一間台灣餐廳。一入去,見到餐廳環境闊落、舒適,裝修亦有台灣既感覺,好似去左轉台灣旅行咁。同朋友一人叫左一個晚市優惠套餐,有主食、小食、台式飲品,都係100蚊有找,CP值高。主食叫左個肉燥雞腿飯,好好食,勝在份量夠大。一個女仔食叫小飯都足夠。台式飲品叫左抹香珍珠奶綠,奶綠味剛剛好,叫左小甜亦十分合味道!見到套餐亦包其他特別既飲品,朋友叫左奶蓋類飲品,試左啖都係好好味。以套餐飲品黎講,實在係非常驚喜。另外,仲叫左個肉鬆蛋手抓卷餅,多肉鬆,手抓卷餅襯熱食仲脆口,超好味!總結黎講,今餐係一個豐富,又食得開心既晚餐,可以再encore!(題外話,廁所環境都好乾淨,係餐廳加分既位!)
(題外話,廁所環境都好乾淨,係餐廳加分既位!)
2023-12-19 152 浏览
放工之後便到深水埗隨便找一間台灣小吃。有晚市套餐,一個主食,一個小食,再加一杯台式飲料,100蚊內有找。食物嘅份量好大。價錢又唔貴好抵食。我叫咗酥炸大豬扒配滷肉米粉,豬扒是原塊炸豬扒,炸出嚟熱辣辣,十分酥脆。小息揀咗甘梅地瓜條,份量唔細有起碼十條,地瓜條係啱啱炸出嚟熱辣辣加上甘梅粉好好味。而飲品質叫了輕芝士岩鹽奶蓋朱古力奶。雖然係跟餐送飲品,但質素絕對唔差,朱古力奶好濃,加上鹹鹹嘅芝士奶蓋,係一個好好嘅飯後甜品。整體上,餐廳價錢唔貴,但食物質素高,值得推薦。
2023-12-08 189 浏览
今日去左呢間又平又抵食嘅台灣店,叫古早牛肉麵晚餐吾洗100元,大大碗又飲品又肉燥飯,佢好多元化,可以首先揀左個送,之後可以配肉燥飯或者米,面等等。我就揀左古早牛肚牛筋肉燥飯,好大碗,碗是很深的,特別一讚佢嘅肉燥飯,可以話係我食過最好食嘅,因為之前食都係好喊嘅,呢個肉燥飯少喊帶點甜,太好食了。而我揀嘅牛肚牛筋都好淋好入味,正啊。我仲嗌左碟菜,菜都整得認真,又好食,不是就咁青菜一碟,而係加左好多肉燥,好正啊,送飯一流,令到d菜有肉汁更好食。整體價錢合理,環境乾淨,食物又好食,會再來。
今日去左呢間又平又抵食嘅台灣店,叫古早牛肉麵

整體價錢合理,環境乾淨,食物又好食,會再來。
深水埗多美食就街知巷聞,今次一個人食野,想有少少me time,又想唔好太貴,就揀左呢間台灣餐廳,因為有一人餐👍🏻😋座位唔係特別闊落,但裝修好聰明,利用左本身的直樑去做左隔板,一個人坐都非常舒服、有私隱👍🏻⭐️一人餐⭐️鹽酥大雞扒 配 牛骨湯米粉塊雞扒好大塊!皮脆肉嫩,好夠林,好好咬,鹽酥真係冇得輸,非常夠味👍🏻米粉亦都入晒牛骨味,好香濃好入味,連湯都好好飲👍🏻套餐小食揀咗台灣腸又係卜卜脆的皮,兩肥條夠晒食😋套餐飲品任揀所有台式特色飲品都可以揀,揀左鳳梨蘆薈多多本身睇名覺得佢奇怪,所以揀來試試,點知出奇地Perfect match😍鳳梨味都幾出,蘆薈係滿滿一杯,是但一口都已經係好多蘆薈,而且出點係超級大杯,大到飲唔晒😂整體黎講,餐廳裝修簡單但舒服自在,職員態度係深水埗式既街坊feel,再加自然又有禮貌,食物質素都高質既👍🏻值得再去!

⭐️一人餐⭐️
鹽酥大雞扒 配 牛骨湯米粉

米粉亦都入晒牛骨味,好香濃好入味,連湯都好好飲👍🏻

套餐小食揀咗台灣腸
又係卜卜脆的皮,兩肥條夠晒食😋

套餐飲品任揀
所有台式特色飲品都可以揀,揀左鳳梨蘆薈多多

2023-11-14 184 浏览
去左深水埗買野,正是晚飯時間,入左呢間古早牛肉麵,估吾到咁有驚喜,好食價錢又抵,仲吾洗加一。晚餐有套餐選擇,主食小食加飲品都不用100元,好抵食,先係點左食乜餸,再可揀配飯定麵,點了個古法滷水大雞脾,配牛骨湯麵,小食就點了滷水大腸,好正啊,美味,呢個雞脾同大腸都好好味啊,夠入味,又吾會太咸,岩岩好。份量仲好多,雞脾大大隻,碗麵又大大碗,包你食到飽。飲品都有好多台式飲品,我就嗌左仙草奶茶,揀左熱飲,飲落好舒服。整體都好好,店員服務又好,又快手,食物質素高,好美味,最重要價錢都好,抵食,值得推介。

2023-10-28 199 浏览
今日同朋友去左依間「古早牛肉麵」店食飯,完全比餐廳既環境吸引左,好有復古懷舊風情,員工服務態度亦都非常友善,超鐘意個環境,而且食物質素都唔錯👍❤️❤️❤️古早牛肚牛筋滷肉乾拌麵:牛肚同牛筋份量多,而且還有好多滷肉乾,配以拌麵既方式,完全令讓麵條充滿牛肉既湯汁和風味,食落去非常香滑👍👍👍。炸雞扒肉燥飯:超大塊炸雞扒,雞扒炸到外酥內嫩,而且食落去好juicy,肉燥味道亦都好濃郁,搭配飯食,真係好美味😋😋😋甘梅地瓜條:超香既甘梅味,地瓜條炸得外脆內軟,而且地瓜好甜,食落去酸酸甜甜,超開胃👍👍👍宜蘭迷你蔥肉餡餅:餡皮薄,餡料係好豐富既蔥和肉,重點係食落去一啲都唔會油,超好食❤️❤️❤️5. 寒天檸檬茶:絕對係夏天開胃之選,酸酸甜甜既口感好好飲👍👍👍6. 香芋珍珠奶茶:珍珠彈牙,配合香濃既香芋味道,真心唔錯👍

2023-10-25 137 浏览
古早牛肉麵📍深水埗福榮街116號地舖夜晚收工同朋友一齊去到深水埗買嘢,忽然想食台灣菜就search下附近有咩食,最後選擇左食位於福榮街嘅「古早牛肉麵」~餐廳裝修好有台灣嘅感覺,好似置身於台灣一樣🤩即刻好想去台灣玩幾日🤣🤣好彩入得快,我同朋友大約6點3左右到餐廳,見到由夜晚6點半開始已經開始好多人陸續入黎食晚餐,七點左右已經係全店滿曬,重有人係門外等位同外賣添👍相信呢間餐廳都好受歡迎🤩6點過後可以order 晚市套餐(主食+小食+飲品),價錢都係一百蚊左右有曬三樣嘢,夠曬飽😊😊P3 鹽酥大雞扒肉燥飯 $95🐔🍚雞扒即叫即炸,肉質鮮嫩,外皮好脆好鬆化,滷肉飯濕濕地容易食,亦唔會好乾👍配埋一隻好入味嘅滷蛋,送飯正呀~😍J6 宜蘭迷你蔥肉餡餅(2件) 外皮煎到微脆,食落口感有啲似煎餃🥟 餡料飽滿,充滿肉汁,幾好食👍D14 芋香珍珠奶茶(凍)🧋奶味好重,珍珠煙韌,食曬成個套餐飲埋呢杯飲品已經覺得好飽,好滿足🤩🫶P4 招牌牛肚牛筋滷肉乾拌面$97牛筋同牛肚份量都多,炆到入曬味,不過乾拌麵味道就較為清淡,我中意食重口味多少少🤣🤣🤣 值得一齊嘅係枱面上面有一盒辣椒菜甫,落落去乾拌麵撈好正😍中意食辣嘅朋
古早牛肉麵
📍深水埗福榮街116號地舖
P3 鹽酥大雞扒肉燥飯 $95🐔🍚
J6 宜蘭迷你蔥肉餡餅(2件)
D14 芋香珍珠奶茶(凍)🧋
P4 招牌牛肚牛筋滷肉乾拌面$97
牛筋同牛肚份量都多,炆到入曬味,不過乾拌麵味道就較為清淡,我中意食重口味多少少🤣🤣🤣 值得一齊嘅係枱面上面有一盒辣椒菜甫,落落去乾拌麵撈好正😍中意食辣嘅朋友必試🫶👍
J7 甘梅地瓜條
地瓜條份量都算多,一上枱已經聞到甘梅粉嘅味道🤩食落外脆內軟👍👍
D38 檸檬愛玉
愛玉爽口彈牙👍飲品飲落酸酸甜甜,清新解渴,好開胃😍

整體嚟講,餐廳位置方便,食物份量都算多,一定食得飽👍👍
2023-10-03 228 浏览
晏晝出深水埗買燈籠🏮行到餓餓地就左入左一間門口光鮮,裝修好有台灣地道店style,所以入去食返個下午茶先🤭🔆古早半筋半肉麻辣乾拌麵🌶️聞落去陣香味好似沙茶醬咁,但食落好有驚喜🤩好味喎👍🏻第一二啖唔算好辣,愈食就人愈惹味😋而且牛筋煮得夠哂淋夠哂入味,而肉都煮好嫩身,唔會柴哂皮👏🏻麵質亦適中,唔會過硬或太淋👍🏻🔆鹽酥大雞扒滷肉飯雞扒應該係即炸,而且炸得剛剛好👍🏻肉汁鮮嫩,炸得雞皮好鬆化,少少鹽花亦都唔太咸💯滷肉飯正正常常,係滷肉偏乾🫣☕️下午茶餐-古早滷肉飯配凍低糖綠茶滷肉比較乾身,味道正常😊酸黃瓜爽口,酸子姜好味唔太辣🤭低糖綠茶茶味較淡。

🔆古早半筋半肉麻辣乾拌麵🌶️

🔆鹽酥大雞扒滷肉飯