2015-05-18
最近經常到尖沙咀食飯,今日與朋友又係尖沙咀發現到一間好食嘅餐廳,雖然係樓上舖,但我地係呢間舖發現到驚喜。首先間舖地點位於尖東港鐵站出口附近,由地鐵站出口行過去,只係需要約幾分鐘時間,地點係好方便呢。一入舖頭,由於我地太肚餓喇,就即刻叫左二人套餐,但係原來都幾驚喜。首先上枱嘅係刺身,刺身相當厚切呀,仲要好新鮮,刺身的紋理都幾靚仲要好平均。所以各刺身嘅口感十足,非常鮮味。香蒜一口牛柳粒牛柳粒表面有唔少嘅香蒜粒,牛柳入口好軟身,有濃濃嘅香蒜味。響葫蘆香橙焗銀雪魚銀雪魚肉肉質嫩滑,除左有小小甜味,仲因為餐廳係用橙一齊焗銀雪魚,所以銀雪魚肉有點橙味,令人呢碟餸酸酸甜甜,超級開胃。軟殼蟹卷壽司表面由蟹籽、沙律醬同埋牛油果鋪成,內裡就包住軟殼蟹,軟殼蟹入口仲係脆嫁,超正!麵鼓湯麵鼓湯味道有點鹹,不過由於本人鐘意飲麵鼓湯,所以都係可以接受到。雞軟骨雞軟骨唔會好油膩,配埋檸檬,有種好清新嘅感覺,另外餐廳炸得十分乾身,咬下去的時候十分脆,很有口感。最後上枱嘅係炒飯,廚師炒得都幾好,飯粒粒粒分明,而且味道亦相當不錯。總括黎講,呢間內舖頭由環境到食物都算唔錯,對比同樣嘅餐廳個水平都算高,絕對值得推介俾朋友黎呢
牛柳粒表面有唔少嘅香蒜粒,牛柳入口好軟身,有濃濃嘅香蒜味。