2019-02-11
近來多左返大陸玩,迷上左食麻辣魚,咁岩深水埗開左間麻辣皇后,當然要去試下~除左麻辣魚,呢度粉麵都應該唔錯,見到左右隔離好多人食螺獅粉。鯇魚(細邊)$168因為得兩個人的關係,今次只係揀左條細的鯇魚,其實份量都唔少,肉質幾滑溜,骨頭亦唔算多,而且都好易揀出來。我地揀的麻辣誘惑味,呢種辣幾特別,因為唔會愈食愈辣,反而係食食下會適應果種,嗜辣初心者都可以放膽嘗試。烤魚配菜都係因為得兩個人的關係,所以唔敢揀咁多配菜,只係揀左兩款最想食的,事實證明,呢個決定非常明智:-螺獅粉一睇以為係米線(外形相似度高達九成),但係食落口感唔一樣,米線一般比較軟身,而螺獅粉比較爽口,平時食得多米線,可以試下呢個唔一樣的麵,都唔錯架!-小羊羔肉真係,足料到我唔知講咩好。冇諗過呢個價錢的羊肉可以有咁大的份量,我地好努力咁食都仲有好多,最後食哂的時候係飽到上心口但係,平價唔代表冇質素,呢個小羊羔肉的肉味非常香濃,性價比極高,係今日的必食推薦!涼拌藕片口感爽脆,辣得過癮,呢個小食愈食愈開胃!紅糖糍粑又甜又香,口感軟糯,除左當甜品咁食,朋友覺得仲可以用來解辣整體來講,條魚夠新鮮,小食質素唔錯,而且食物份量極足料,真係值得
咁岩深水埗開左間麻辣皇后,當然要去試下~
鯇魚(細邊)$168
因為得兩個人的關係,今次只係揀左條細的鯇魚,
我地揀的麻辣誘惑味,呢種辣幾特別,因為唔會愈食愈辣,
反而係食食下會適應果種,嗜辣初心者都可以放膽嘗試。
烤魚配菜
事實證明,呢個決定非常明智:
-螺獅粉
一睇以為係米線(外形相似度高達九成),但係食落口感唔一樣,
米線一般比較軟身,而螺獅粉比較爽口,
平時食得多米線,可以試下呢個唔一樣的麵,都唔錯架!
-小羊羔肉
真係,足料到我唔知講咩好。
最後食哂的時候係飽到上心口
但係,平價唔代表冇質素,呢個小羊羔肉的肉味非常香濃,
性價比極高,係今日的必食推薦!
涼拌藕片
口感爽脆,辣得過癮,呢個小食愈食愈開胃!
紅糖糍粑
又甜又香,口感軟糯,除左當甜品咁食,
朋友覺得仲可以用來解辣
整體來講,條魚夠新鮮,小食質素唔錯,而且食物份量極足料,
真係值得推薦的平民美食!