2019-01-02
最近終於忙完,所以有番啲時間同朋友出門食下飯。於是又再相約咗去呢間壹火鍋,旺角雞煲加火鍋。個人覺得想食雞煲、又想食少少刺身同火煲,呢啲自助放題係最佳之選。唔需要計住價錢,食得哂就可以繼續叫。由於有唔食得辣嘅我係到,所以我地柯打咗「原味重慶麻辣雞 - BB辣」,講起重慶麻辣都有少少驚,但意想唔到味道真係帶少麻,係吊味嘅個種麻,而辣就只係好些微,所以我覺得唔食得辣嘅人都可以接受到。雖然BB辣,有好多人都認為只要唔夠辣就會無哂癮,食之無味;但呢個重慶麻辣鍋,麻同辣都係恰到好處,夠哂入味之餘,愈煲愈過癮。至於雞嘅份量一啲都唔孤寒,夠哂三個人食嘅份量。唔止雞煲,同時另外仲會有刺身盤及火鍋海鮮盤,其實份量到可以話係唔野少。刺身唔夠食,仲可以寫紙添加,我個人覺得刺身食兩轉就夠了。因為食完雞煲,仲有火鍋加海鮮要食,為咗唔好浪費食物,一定要諗諗食唔食得哂先柯打。海鮮盤數數下都起碼有十款海鮮,因此得地另外都只係點多咗少少菜、魚滑、烏冬、牛肉等等。總結,個人覺得要計算埋價錢同份量,壹火鍋嘅雞煲係有屬於佢嘅優勢,味道尚算不俗,價錢十分化算,可以話係平價抵食。