2025-05-28 187 浏览
餐廳位置就近旺角東火車站,交通都算方便,餐廳主打地道泰國菜,價錢相當實惠,座位有上下兩層,但門口仍然排滿哂人,建議預早訂位。我地分別叫左二人餐(B) 和二人餐(C)各一個,食物種類豐富。金柚子鮮蝦沙律不錯既開胃前菜,金柚子酸甜甘香,配搭上花生、辣椒、香草等,再加上泰式醬汁,味道豐富。海南雞例牌油飯有油香味,粒粒分明。主角海南雞口感滑嫩,雞皮油脂味濃郁,值得一讚無咩骨或碎骨,食落啖啖肉。燒豬頸肉燒豬頸肉可謂泰國菜名物之一,豬頸肉燒得有啲焦香,配上特調醬汁,都幾惹味,份量都多。泰式肉碎生菜包肉碎味道偏濃厚,咸香味十足,辣度可按個人口味選擇無辣、少辣或加辣,生菜新鮮色澤翠綠,一濃一淡配搭味道和諧。冬蔭功湯份量足夠幾個人飲用,材料都幾豐富,有大蝦、香菇、蕃茄仔等,正宗冬陰功湯底,香辣惹味,椰香味亦十足。泰式炸蝦餅外皮炸得香脆,厚度剛剛好,蝦肉肉質彈牙,附有甜酸醬沾點。青咖喱牛咖喱是泰式青咖喱,辣度適中,椰香味特別濃郁,配上牛肉片、洋蔥、四季豆等配菜,口感豐富,味道香口惹味。馬拉盞炒通菜馬拉盞味道香可惹味,通菜色澤翠綠通透,口感厚實粗壯,食落相當有滿足感。青檸疏打 / 椰汁三色冰 / 阿華田雪山

金柚子鮮蝦沙律

海南雞例牌

燒豬頸肉

泰式肉碎生菜包

冬蔭功湯

泰式炸蝦餅
外皮炸得香脆,厚度剛剛好,蝦肉肉質彈牙,附有甜酸醬沾點。

青咖喱牛

馬拉盞炒通菜