❀ Passepartout #銅鑼灣 ❀❗️帶你遊走世界各地 五款特色fusion菜式有心思❗️——————————————————原來Passepartout喺法文解master key🔑 有四處通行嘅意味,同餐廳嘅菜式概念好吻合,佢哋一共有五款以唔同地方命名嘅菜式,分別為London, Hong Kong, Yokohama, Calcutta, Paris,各個菜式都呈現該地嘅特色,同時間混合少少fusion,例如Hong Kong就係將餐蛋飯以英式Scotch egg呈現,非常有新意🤩另外仲有一啲甜品、咖啡選擇,當中都有較為特別嘅款式,例如miso caramel roll cake、蜜糖肉桂latte、avo-gato 牛油果雪糕咖啡✨。.Cafe嘅外牆有鮮艷嘅藍綠色,設有一個打卡嘅室外位置,同時間係寵物friendly🐶內裏環境就狹窄啲,近窗邊位置都仲有少少打卡位,有一幅擺滿食物書籍嘅牆。但再入啲就真係同家你貼住咁坐,比較適合嚟個quick lunch🙈。.Cafe不設預約,平日一點左右嚟到full house但未至於要排隊,過咗lunch hour兩點幾之後幾乎冇晒人🧐但都
❀ Passepartout #銅鑼灣 ❀
❗️帶你遊走世界各地 五款特色fusion菜式有心思❗️
——————————————————

Cafe不設預約,平日一點左右嚟到full house但未至於要排隊,過咗lunch hour兩點幾之後幾乎冇晒人🧐但都見過星期六日會大排長龍。不過順帶一提當日服務幾好,我哋想掉位嘅時候佢哋非常樂意,而且仲幫我搬晒所有物品,極之有禮貌!
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Yokohama $158
簡單來講就係牛丼飯🍛但係用上大大塊嘅薄瘦牛扒,雖然望落去係粉嫩,但入口比較韌,而且唔重牛味。
Menu話係egg Benedict,但其實係糖心蛋🤔。
個飯本身嘅調味就唔錯👍🏻首先個飯係煎香咗,有少少似之前M記嘅飯堡,表面有啲脆脆地嘅飯焦,仲有啲炭香!加上日式燒汁同埋蛋黃醬,甜甜地幾好味☺️。
另外幾欣賞佢加埋caramelised onion、醃製咗嘅蘿蔔片,反而呢兩個配菜就真係煮得好香甜。
所以整體味道係唔錯,只係敗筆在於牛肉冇乜牛味而且唔夠淋。
味道: 4/5性價比: 3.9/5

☞ Calcutta $118
呢個有啲似duck & waffle嘅印度咖喱雞版本🤣表面有兩舊大炸雞,一件係雞胸一件係雞髀,底下嘅窩夫係加入咗印度香料製成,聞落去有好強烈嘅咖喱香氣,不過窩夫嘅口感係比較腍,有少少失望🥺。
炸雞表面加上左醬汁同埋醃製生菜絲,表面嘅調味唔錯,個雞都唔會太油/太鞋,但內裏就冇乜味道,只係靠皮上面嘅醬汁。
如果個窩夫可以外脆內軟,同埋個香料味再強啲會更perfect😗。
味道: 4/5性價比: 4.2/5

☞ Cinnamon roll $38
反而呢個最有驚喜💕!
係我好鍾意嘅口感,比較dense,煙煙韌韌,好好咬!
(鍾意鬆軟/硬脆嘅就未必適合)
肉桂味都好香,又唔會太甜,啱啱好,推薦!
味道: 4.3/5性價比: 4.3/5
Cinnamon roll

整體來講,欣賞菜式嘅創意,雖然今次試嘅兩款冇我期望中咁突出(始終有好多人大讚),不過不失,但配搭的確幾有心思,終於唔係啲cafe常見嘢食 eg avo toast/salad,都算係值得一試✨另外強烈推介肉桂卷,尤其鍾意煙韌口感嘅一定要試💓!