2020-07-05
天氣咁熱,都唔係好想自己煮,所以今日決定外賣返屋企。平時外賣食黎食去都係茶餐廳,諗住搵下啲新野試下,就俾我搵到依間餐廳有外賣雞煲!餐廳位於淘大附近既一條巷仔入面,如果唔係專登搵,都唔知入面有野食。雖然屋企人同我都唔係食得好辣,但食雞煲無理由唔食辣,所以揀左小辣。落單後大約等15分鐘就有得攞,等候期間,店員仲好好咁俾左罐飲品我坐住等!外賣自取雞煲半隻只係$168,份量足夠2-3人食,店員仲俾左碗清湯我, 如果覺得太辣可以加少少落去再加熱。少辣係我接受到既辣度,岩岩好又唔會太辣,食落仲有少少麻既感覺,個汁好惹味,用黎送飯好正!雖然係半隻雞,但份量都唔少,幾多肉食,雞肉都幾嫩滑,而且好入味!煲入面仲有好多洋蔥同蒜頭做配料,索晒啲汁好正!用$168就可以係屋企舒舒服服食到雞煲,好抵食,用黎加餸一流!