2017-12-06 285 浏览
又到左煲仔飯嘅季節啦!話時話真係好耐冇食過囉!一係唔食,要食就要食炭爐煮嘅(笑)今次黎到呢間小店比較僻,但為左食好西就乜都得啦。2個人叫唔得多,唯有叫一個豆豉雞煲 & 椒絲腐乳生菜啦!omg...個雞煲好味到呢,超級惹味,好香嘅豆豉味好夠火喉,岩我重口味啊!一整煲上熱辣辣,點聽得住吖,雞肉都算嫩滑嘅,不得不提個雞皮。。嘩,香口到呢?encore再黎就係萬眾期待嘅蝦乾臘味煲仔飯,內容豐富吖,有臘腸、膶腸、臘肉、蝦乾、冬菇。最中意佢係碎上,好處係煮嘅時候啲油平均滲入飯中,加上濃淡適中嘅豉油,正到呢(笑)係吖。。佢地臘味質素唔係肥到你唔食果種,偏瘦嘅,感覺冇咁油膩囉,可惜我唔太喜歡飯焦呢樣野,所以呢方面我就唔講太多啦!下次,我會再返黎食埋其他小炒,我見到隔離檯啲餸好想過去夾2舊囉(大爆)