餐廳:Espresso Alchemy (尖沙咀)地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖返教會練敬拜前去咗海港城港威商場地下嘅Espresso Alchemy @espressoalchemy 食lunch兼飲杯啡☕️,為一整日嘅活動注滿力量,養足精神💪大約2點鐘去到已經坐滿晒,好彩一個人易等位,等咗5分鐘左右就入到去🙈,店員亦問介唔介意坐窗邊對街,我就無咩所謂,反而幾好,背住餐廳唔洗比餐廳入面嘅人同事分心食嘢🤣,而我緊係爭取時間一邊食飯一邊聽吓啲作家講書評啦📚✝️烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 $105呢個漢堡有大約12cm高🤩,有8-9層餡料,除咗烤雞肉有兩塊🐔,仲有原塊菠蘿🍍、切片蕃茄🍅、生菜🥬、火箭菜、檸檬乳酪醬等,個漢堡大到要拆散嚟食😂,勁足料,雖然夠滋味,不過如果有方法可以成個飽一次過放入口食應該會更豐富好味;另外仲有烤薯粒伴碟🥔,夠晒飽肚👍✝️西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 $69星期六要放肆一吓自己,食埋呢個甜品先叫完美😎;加咗楓糖漿同雜莓醬嘅香脆西多士,再加上雲呢拿雪糕一齊食,香甜可口,有種中西合璧嘅感覺。擺碟仲好靚,有士多啤梨🍓同藍莓🫐做擺設🥰✝️Flat Whi
餐廳:Espresso Alchemy (尖沙咀)
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

✝️烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 $105
呢個漢堡有大約12cm高🤩,

✝️西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 $69
星期六要放肆一吓自己,食埋呢個甜品先叫完美😎;

✝️Flat White $44
嚟coffee shop緊喺唔可以唔飲咖啡☕️,原本諗住叫Hand Drip,不過又好想影吓咖啡拉花,所以最後叫咗杯Flat White。
Flat White一般都有兩shots espresso,咖啡味較出,奶同泡嘅比例相對少啲,帶出少少嘅creamy感覺😋,唔知你又識唔識分佢同Latte仲有Cappuccino嘅分別呢?
2021-05-14