2012-04-05 15 浏览
先後食過兩次,將兩次寫埋一篇。兩次都係兩個人去。第一次去,叫咗兩個甜品,朋友再加多杯signature chocolate。甜品:lemon tart + dark choco mousseLemon Tart ge presentation 好靚,用大白碟裝住,lemon tart 之上有strawberry sorbet, 再加上裝飾。附上一小樽strawberry sauce,因應個人喜好,淋落個tart 度。Tart 底牛油味可再濃一點,而且做得有點過硬。Lemon tart 不會太酸,反而個sorbet 仲酸d,個strawberry sauce 好香好natural, 唔會有藥水味。Dark choco mousse 入口很有層次,味道一陣一陣的襲來。面層嘅軟心朱古力好滑,不過帶酸。中間有蛋糕層,俾不同濃度嘅choco mousse 夾著。其實第一次試佢嘅甜品,覺只是一般,並沒有特別特別欣賞嘅地方。但第二次去,我試咗froyo, 就回不少分數。Mixed berries froyo ($48), 賣相一流,中空的乳酪,用一片白朱古分隔著,杯底有一粒berry…白朱古力片之上
先後食過兩次,將兩次寫埋一篇。
兩次都係兩個人去。
Tart 底牛油味可再濃一點,而且做得有點過硬。

面層嘅軟心朱古力好滑,不過帶酸。
中間有蛋糕層,俾不同濃度嘅choco mousse 夾著。

但第二次去,我試咗froyo, 就回不少分數。
白朱古力片之上有一小層froyo, 然後係一層雜莓,最後吱埋完整的froyo~~~
頂部還插了白朱古力片同脆餅,塊脆餅好好味喎,反而塊白朱古力就唔好食,入口都唔溶。
Froyo 好滑,又唔會太酸,很易入口。
我自己覺得仲好過tony wong ge froyo。
Black & white 於半年內火速走開,皆因個餅師會到tvb 做節目。
第二次幫襯時就巧遇最近因 <on call 36> 而紅咗嘅Benjamin袁偉豪。
佢真人幾靚仔喎,又高大。