2018-10-07 59 浏览
平時都鍾意食開大排檔,見今日天氣唔係好熱,阿媽又話唔想煮飯,一於兩母女就去大排檔度嘆下啦,估唔到工廠區入面會有啲咁高質素嘅大排擋,燈火通明,地上便唔會有水漬,而且位置闊落,最重要嘅係冷氣夠晒凍啊,而且跟住酒店,遊客都比較多,真係充滿着大排檔嘅氣氛啊叫咗個湯,粟米魚肚羹,呢啲天氣乾乾地,就梗係要飲返個湯滋潤下啦,粟米湯夠晒粥了,淡淡都充滿魚肚,爽口又彈牙,最重要個湯唔會好鹹而且甜甜地充滿粟米嘅味道,飲落真係好滋味呀。薑蔥筒蠔煲,一上枱咋渣聲,真係新鮮滾熱辣,啲豪好大好大好大隻呀,食落充滿鮮味,仲有海水嘅鹹味,最重要嘅係冇沙,而且配上薑蔥包起,食落口特別香口,真係忍唔住要叫多碗飯啊佢呢個白飯真係唔可以睇小,米飯粒粒分明,而且充滿飯嘅香氣,好難得大排檔會連白飯都做到咁高要求。最後就係西蘭花炒鮮尤啦,碟頭都好大,而且充滿鑊氣,魷魚爽口彈牙,西蘭花唔會炒到好難,而且配上一啲姜配菜,可以無咗魷魚嘅腥味,食落感覺可口。