2022-11-18
工業森林內一個歇息嘅地方觀塘比我既感覺就係工廈工廈同工廈,然後就係駱駝漆駱駝漆駱駝漆😂😂😂 葵青友好難得嚟到呢一帶,今次因為同朋友過嚟拎貨所以搵間餐廳坐下hea下😍🤣今次搵到一間CP值頗不錯既西餐廳<Give me five>,主打平民自助型式,本身都想試下,但年紀大眼闊肚窄,都係試吓個set dinner先🤣🤣最eye catching嘅係set dinner for two做緊40%off, $377! 任你坐,兩個人早到既話可以坐到好闊落嘅卡位,慢慢食,慢慢傾,慢慢坐,扺玩🤣Set dinner for two 包括二選一沙律我哋揀咗1️⃣Parma Ham Caesar salad🐽🥗-> 沙律菜食落去嘅感覺新鮮爽脆,嚟到嘅份量有啲嚇親,不過佢撈嘅醬汁同芝士充滿着每一塊菜,食下食下又食晒🤣🤣係幾好嘅Starter是日精選餐湯有2️⃣🥬菠菜忌廉湯🥦🫕-》朋友本身諗住係忌廉為主,因為佢唔係好鍾意食菜🤣不過呢個菠菜忌廉湯係七成菠菜三成忌廉,佢第一啖飲落去係有少少失望,但我見佢偷偷地都飲晒🤣🤣我就okay ge, 反而如果忌廉太重,我未必飲得晒,會覺得漏,呢個湯飲完唔會
Set dinner for two 包括
二選一沙律
我哋揀咗
1️⃣Parma Ham Caesar salad🐽🥗
是日精選餐湯有
2️⃣🥬菠菜忌廉湯🥦🫕
-》朋友本身諗住係忌廉為主,因為佢唔係好鍾意食菜🤣不過呢個菠菜忌廉湯係七成菠菜三成忌廉,佢第一啖飲落去係有少少失望,但我見佢偷偷地都飲晒🤣🤣我就okay ge, 反而如果忌廉太重,我未必飲得晒,會覺得漏,呢個湯飲完唔會太有罪惡感🤪
然後呢就係主菜啦,主菜有得四選一,我哋就叫咗
3️⃣澳洲肉眼扒八安士配燒汁五成熟🐮
-》肉眼扒嘅肉質唔會覺得靭同鞋,成熟啱啱好,容易入口,淋滑得黎又有牛香,有啲配菜伴碟,不過有舊鮮冬菇,有少少趣味🤣🤣
一個人食一塊會漏,兩個人分啱啱好
另外,意粉飯類可以三選一
我哋就叫咗墨汁魷魚意大利粉🙊🍝
醬汁creamy, 食完烏嘴狗打卡就最啱啦🤣🤣不過都係兩個人分享就啱啱好,一個人會覺得有罪惡感😋
最後精選甜品,
就係雪糕🍪🍨配Brownies,咁樣夾埋一齊又幾好食喎,Brownie入邊有朱古力粒,口感唔錯😛
最後套餐配埋兩杯餐飲,我哋都分別叫咗凍檸茶🥂🍋
我哋額外叫咗一個佛跳牆黎試吓,
雖然有啲反差感,不過覺得幾得意,啖湯好清甜,鮑魚size亦有啲誠意,舊花菇亦好厚肉,+$48咋,唔錯唔錯😍
其實見到佢lunch set加自助沙律吧同埋晚市半自助餐無限添加主菜同加任食生蠔🦪都好抵吸引!
有機會值得再一試!
你哋咁岩去嗰頭就去試吓啦😘
員工嘅服務都幾唔錯,
佢哋會留意你進食嘅速度,然後逐樣上菜但又拿捏得幾好唔會比到壓迫感你