2020-12-10 801 浏览
今年生日受疫情影响下改咗喺十二月禁晚巿堂食嘅前一日庆祝。虽然疫情反覆,不过酒店自助餐喺临近圣诞都比较多人,所以今年拣咗呢间位於观塘嘅半自助餐厅食生日饭。我哋订18:30,准时到达,嚟到餐厅,大概四至五枱嘅客人。除咗主菜,外面有沙律,汤, 冷盘海鲜,少量甜品,饮品可以自取,而另一边有即烧食物。食物质素多数都唔错,由其系即烧海鲜。职员好勤力收碟,又有礼貌。餐厅空间感算阔落,仲有两部镖机,仲有一张桌球枱,细食食唔到两个钟嘅朋友仔可以喺嗰边玩吓。主菜:波尔多红酒烩羊膝配传统主菜,羊膝好淋,羊肉带有少少羊骚味,汁就无特别,份量几满意㗎。澳洲肉眼扒(8安士)配野菌汁,7成熟嘅肉眼对我嚟讲熟咗啲,肉味都几浓。自助食物:青口细只,有啲乾身,鲜味欠奉。翡翠螺有沙,一般。虾同蟹都新鲜好味。沙律吧。中式汤:莲藕章鱼煲绿豆汤。即烧海鲜:除咗有啲烧完缩得太犀利外,大部份都新鲜,味道唔错,由其系鲍鱼同埋蚝。甜品种类少。雪糕有6款。除咗冇酒精饮品外,自助饮品柜有麦啤自取,另外可以加$98任饮红白酒。
今年生日受疫情影响下改咗喺十二月禁晚巿堂食嘅前一日庆祝

主菜:

自助食物:
青口细只,有啲乾身,鲜味欠奉。
翡翠螺有沙,一般。
虾同蟹都新鲜好味

沙律吧。
中式汤:莲藕章鱼煲绿豆汤。

即烧海鲜:

甜品种类少。

雪糕有6款

2020-12-09
庆祝纪念
早几日喺YouTube见到有人食过呢间餐厅,几十蚊嘅一个semi-buffet,竟然仲会包任饮红酒同白酒,我同朋友见咁抵,特登搭车嚟试吓,睇吓虚实入到餐厅,第一个感觉系空间感很大,同朋友坐低慢慢食最啱再睇睇餐牌,选择认真唔少,有最平嘅净沙律吧$88,再加多$10起就会有主菜,今日我同朋友叫咗一个黑椒牛柳丝炒意粉,再叫了一个希腊风味烤春鸡配柠檬汁叫完主菜即刻出去睇吓有咩食先,沙律吧有唔同嘅配料,有最基本嘅蕃茄仔粟米,都特别一点嘅云耳,麻辣莲藕,同橄榄都有齐餐厅注重卫生,所有拎食物嘅客人,都必须要佩戴口罩另一边有唔同嘅沙律菜,洗得好乾净,咬落好爽脆,望落同识落都感觉新鲜仲有唔少沙律,包括有一啲已经调好味道嘅长通粉沙律同薯仔沙律,薯仔沙律烹调得恰到好处,薯仔唔会过淋,但食落又带有一种软绵绵嘅口感自制嘅沙律竟然有四款酱汁任选未食主菜,已经捧咗一大盘沙律返位食,拎咗少少芝士玉米片试吓,口感香脆,玉米味浓郁沙律吧仲有餐汤,今日系南瓜汤,口感顺滑,每一啖都可以轻嚐着鲜甜嘅南瓜自助餐枱的另一边,摆着红酒同埋白酒,真系比客人任饮,呢个价钱,连红白酒都任饮,真系算超值。食咗唔少野,撑住个肚都仲要食主菜,呢

入到餐厅,第一个感觉系空间感很大,同朋友坐低慢慢食最啱

餐厅注重卫生,所有拎食物嘅客人,都必须要佩戴口罩

自制嘅沙律竟然有四款酱汁任选

食咗唔少野,撑住个肚都仲要食主菜,呢个黑椒牛柳丝炒意粉,牛肉肉质比较嫩滑,淡淡的黑椒昇华了牛肉本身的肉味,黑椒同牛肉本身就是绝配

意粉炒得够烟靱,好有口感

另一个主菜,叫咗烤春鸡,用香草烧到外皮香脆,但火候操控得不错,咬开之後,吃到的仍然是有肉汁的鸡肉,真正做到外脆内嫩
好香口

食到呢一刻,点都要留返少少位食甜品甜品柜有啫喱,布甸,唔同款式嘅蛋糕仔,连乳酪同豆腐花都有齐。另一边厢仲有唔同口味嘅雪糕

就算几饱都好,见到有冲绳海盐雪糕,我都忍唔住食咗一个。咸咸地又甜甜地,口感特别,相信大家一定锺意食

总结来讲,坐得舒服,价钱经济,埋单仲有九折,喺观塘想食一个有质素嘅半自助餐,呢度绝对系一个好选择
2020-09-29
  • 沙律吧
在观塘【Give Me5️⃣】是商业工厦城市中的一片净土。如果你已厌倦了市中心的繁华,不妨来一场与宁静的进餐,渡过惬意的下午。位於观塘鸿图道90号5楼全层,出电梯左边已经到达!入到去空间感非常广阔,因为成间餐厅采用全玻璃窗,午餐进食嘅时候会觉得餐厅非常光猛,因为所有阳光都会渗透全场,顿时心情会好起来。同埋我相信晚上会非常热闹因为场地嘅最入面会有两部飞镖机,一张可以围埋倾偈嘅饮酒吧枱以及一张好大嘅桌球枱。场入面枱嘅数量好多,相信足够容纳100人以上。.午餐呢度系做紧一个任食Package,沙律吧、餐汤、甜品、新鲜水果、雪糕、任饮红白餐酒。仲有主食真系超级丰富。喺出面行个圈先,大概见到有罗宋汤、蒜蓉包、有唔同嘅沙律菜,例如车厘茄、粟米、沙律菜、青瓜等等,当中包括有四只酱汁可以俾你任君选择。拎左一碟返去再慢慢选择我嘅主食午餐餐牌都有10几款选择,总共有11个餐可以拣基本上有齐饭意粉肉类汉堡等等,仲要包一杯餐饮例如咖啡或奶茶。其实食完前面嘅沙律吧都已经饱咗几成。▫️我就拣咗F餐任食沙律吧再加美式烧猪仔脾配烧烤汁 $108▫️另一个餐就叫咗J餐任食沙律吧配法式香草羊假配露丝玛莉汁

位於观塘鸿图道90号5楼全层,出电梯左边已经到达!

场入面枱嘅数量好多,相信足够容纳100人以上。

拎左一碟返去再慢慢选择我嘅主食

▫️另一个餐就叫咗J餐任食沙律吧配法式香草羊假配露丝玛莉汁 $148
前菜我非常欣赏个罗宋汤,不但热辣辣,入面嘅配菜配料都系非常之多,每一啖汤都有配菜,同埋佢嘅味道系非常浓郁,唔似普通嘅餐前汤,饮得出厨师嘅诚意。

主菜点完都好快送到嚟
🍴美式烧猪仔脾配烧烤汁
猪仔脾是个非常好吃的食材,这里总共有3支,只要腌好放入焗炉焗好便可上碟。热度非常足够。
美式烧猪仔脾配烧烤汁

今次用上美式的烟煄烧烤腌酱加上甜甜的蜜糖味,确实惹味,猪仔脾肉也很嫩。不过猪仔脾偏细旧如果大返一点点会吃得更满足呀。
美式烧猪仔脾配烧烤汁

两个主菜都跟左薯条。
🍴法式香草羊架配露丝玛莉汁
法式香草羊架羊架都算大大件,用好多香草腌制,所以香草味甚浓,肉质嫩口,羊味香浓,喜欢吃羊的朋友一定喜欢。
法式香草羊假配露丝玛莉汁

而且烧到食物颜色好鲜美,睇见都想食,不过只露丝玛莉汁就真心一般般,有一点酸同羊架唔系好夹,只味道比较难形容,净系觉得就咁食件羊会更加好味呢。
法式香草羊假配露丝玛莉汁

因为羊肉本身有肉汁又有少少脂肪连住,正!
法式香草羊假配露丝玛莉汁

到最後要有一个完美嘅ending我哋就出去拎左新鲜水果、雪糕同甜品。雪糕有香浓咖啡、冲绳海盐同埋芒果味选择,呢三款雪糕我系从来都未食过呢只牌子食落又唔错喎有啲似出边雪糕车食落嘅口感而味道三款都系相当出众。

甜品柜有四层但系款式唔算好多,大概有三款唔同味道嘅蛋糕同埋四款唔同嘅啫喱,底层仲有豆腐花同埋乳酪。

蛋糕切到细细旧一口就可以食晒,有芝士蛋糕朱古力慕丝蛋糕同埋好似咖啡味嘅海绵蛋糕。细细口嘅蛋糕唔似出边放题嗰啲咁唔好食,起码呢三款食完我系会想再encore。唔系马马虎虎嘅甜品。

总括另收+1服务费,但系老实讲今时今日呢个价钱食到咁丰富同有诚意嘅午餐真系非常之满足,觉得好抵食,又满意,无论环境、食物质素同埋服务都系相当之好。希望呢个疫情嘅关系唔会令到呢一间咁有水准嘅餐厅结业,始终就算一间餐厅全方位咩都好,但系都面对呢个疫情都未必捱得过。用心出品相信客人会感受到的。Support!
题外话/补充资料: .
  • 美式烧猪仔脾
  • 法式香草羊架
  • 罗宋汤
2020-09-21 3808 浏览
小妹好耐冇饭聚啦!在家抗疫几个月,闷到就嚟发癫呀!今日终於出关啦。一於出去食好西,谂黎谂去都系观塘Give me5 最抵食呢间Give me 5虽然要行得比较远少少,唔近地铁站但要食好西当然要付岀今次已经系小妹多次帮衬。店内座位非常宽躺,环境有格调又有布置,有台波又有飞镖,仲播放流行音乐,非常relax。🎯🎱环境气氛都很好,一家大细,情侣,闺蜜,大伙儿都好适合!晚饭聚餐的好选择。我选择了最爱的牛扒,朋友选择咗斧头扒为主菜。牛扒煎得刚刚好,虽然没有入口即溶,但肉质口感刚好,脂肪均匀,比得上酒店的水准,配上蘑菇汁有另一番风味。配菜有蕃茄跟薯仔烤焗而成,这样的价钱已值回票价。斧头扒对比我想像中还要大件,斧头圆型的部份即是肉眼,是小妹最爱,肉质口感尚算松软,脂肪刚好,牛味浓郁!若肉质再松软多点就更完美咁贴地的价钱有这水准,还有什麽要求呢赞!Give me 5另一特色就系任食烧烤海鲜,疏菜和肉。可能平日人不是太多,烧烤姐姐俾咗大量新鲜海鲜给我,有鲍鱼、圣子、带子、生蚝、青口、蚌和蚬。 仲有和牛、牛脷、鸡翼、菠萝等等...仲有未计冷盘海鲜,有蟹、虾、翡翠螺、青口等等……净系以上海鲜,都已经吃饱饱了
小妹好耐冇饭聚啦!在家抗疫几个月,闷到就嚟发癫呀

我选择了最爱的牛扒,朋友选择咗斧头扒为主菜。

若肉质再松软多点就更完美

咁贴地的价钱有这水准,还有什麽要求呢

Give me 5另一特色就系任食烧烤海鲜,疏菜和肉。
可能平日人不是太多,烧烤姐姐俾咗大量新鲜海鲜给我,有鲍鱼、圣子、带子、生蚝、青口、蚌和蚬。 仲有和牛、牛脷、鸡翼、菠萝等等...仲有未计冷盘海鲜,有蟹、虾、翡翠螺、青口等等……净系以上海鲜,都已经吃饱饱了,不计主菜只是海鲜烧烤放题已经简直系值回票价。🐚🦪🦀🦐

还有沙律吧,小食任食,下次来真的要早上开始空着肚来拼过一番

最後当然唔少得我最爱的movipack 任食,
朱古力系冇得所输。其他仲有榴槤、焦糖、海盐雪糕,都系非一般口味的雪糕
。可惜我怕肥,未能够全部食晒。
下次有人陪我食,我一定屈佢每杯请我食一啖。哈哈!

值得一赞嘅系,餐厅内嘅侍应个个都很有礼貌,时时帮你换碟,仲会帮你拎嘢食埋枱,一出新的烧烤食品,又会问我要唔要。认真细心!

小妹今日真系好满足!希望疫情快啲结束,解除限聚令,约多啲朋友仔黎食饭咁就Perfect啦!

• 美国斧头猪扒配玉米糕伴苹果蓉黑醋酱
  • 澳洲肉眼扒
上个月禁晚市前黎食,依家终於记得打返个食评。当日同男朋友去开观塘,见到依度2小时任饮任食,就黎左啦。首先讲讲空间,黎到真系有种好高级既感觉,环境清静,空间好大,连张枱都特别大。男朋友叫左意大利西西里茄酱意大利粉脆炸软壳蟹,而我叫左澳洲肉眼扒配野菌汁。唔知系咪因为隔离饭香既原因,我中意男朋友碟意粉多啲,份量适中,软壳蟹够脆同好香。牛肉都好好食,肉质唔错,配合野菌汁系最佳之选。之後就系任食海鲜,我地拎左好多烧带子同扇贝,特别推荐大家食扇贝,啲汁非常好味及鲜甜!其他海鲜亦唔错!好期待晚市解禁後再去过!

2020-12-02
2021-01-05 17 浏览
隐世黄店?!💛300蚊仼食海鲜串烧半自助餐食咗都有一段时间,嗰阵仲未系二人限聚令,当日纯粹谂唔到食咩,咁啱系观塘睇完戏,系openrice求其search,见到呢间半自助餐,有我最爱嘅海鲜之余,仲要有仼食,即兴book枱食饭。点知,上到去见到餐厅,嗯💛🤝,明白了👐🏻!有六款主菜拣一款,为咗食多啲海鲜,所以叫咗鲈鱼,以及软壳蟹意粉🦀。意大利西西里茄酱扁意粉伴脆炸软壳蟹 (5/10)🦀普通茄汁意粉,味道正常,没有太大嘅惊喜,至於炸软壳蟹,外表尚脆口,入面比较淋🥺。加勒比海辣煎鲈鱼柳配古斯米 (4/10)🐟煎鲈鱼口感比较鞋,亦无辣味,最令我期待嘅古斯米,炒得乾身,细细粒,都几得意🤭。食完主菜,急不及待开始仼食海鲜,分咗冷盘、热食两类🤤。先讲冷盘,有冻虾🦐、花蟹🦀、蓝青口🤤、螺🐚,冷盘海鲜尚算新鲜,个人喜欢冻虾、螺,几大只而且爽口。另外,仲有中、西汤及沙律吧🥗。到热食,以串烧为主🍢,有肉类、有蔬菜,例如羊架、牛舌、粟米、翠玉瓜等等,种类多元化🤩。除此之外,当然唔少得烧海鲜啦🦞,有十二款海鲜仼食,作为海鲜迷嘅我,亦系今次最令我想食呢间餐厅原因之一,佢地嘅烧海烧唔会落太多调味料👍🏻,食得岀海鲜嘅原
隐世黄店?!💛300蚊仼食海鲜串烧半自助餐

意大利西西里茄酱扁意粉伴脆炸软壳蟹 (5/10)🦀

加勒比海辣煎鲈鱼柳配古斯米 (4/10)🐟

食完主菜,急不及待开始仼食海鲜,分咗冷盘、热食两类🤤。

除此之外,当然唔少得烧海鲜啦🦞,有十二款海鲜仼食,作为海鲜迷嘅我,亦系今次最令我想食呢间餐厅原因之一,佢地嘅烧海烧唔会落太多调味料👍🏻,食得岀海鲜嘅原味道🤓,个人推介象拔蚌、扇贝、蛏子、鲍鱼🥰。

食完主菜、仼食海鲜,一定要食返甜品、蛋糕🧁,满足下第二个胃,而且雪糕就有movenpick🍦,每位$298加一,味道质素唔称得上高质,不过,大概三百几就有唔同嘅海鲜🤑,而且种类唔少,buffet精嘅朋友仔,可以一试☺️!

🍽 Give Me 5 (观塘)
📍 观塘鸿图道90号5楼

😋味道: 6/10
🤑价钱: 7/10
✨环境: 7/10
🧹卫生: 7/10
👷🏻‍♂️服务: 7/10
2021-01-01 34 浏览
近排天气冻,食咗多野,今日要去观塘呢一间餐厅先满足到我嘅胃。我地叫咗个二人餐,有两个主菜,其中一个主菜系斧头扒,另一个系比目鱼饭。两个都好满足,其实去到我更加想食那儿的自助餐,又有好多嘅Movenpick雪糕,同埋沙律海鲜呀嗰啲。但系因为近排都系仲系比较穷,所以今日就食咗个六折嘅二人餐。餐厅个地方真系好唔错,好relax。比起港岛闹市,似乎观塘区呢,搵好多好幽静嘅地方畀我哋可以好安心好舒服咁样去食饭。

2020-12-21 28 浏览
近年好多餐厅都系观塘既工厦开张,今次为大家介绍其中一间🍽️唔好睇栋工厦好似好旧,呢间餐厅既装修好舒适而且又大又阔落,好适合一大班朋友聚餐👯‍♀️Special Set Dinner for Two Person ($377+tax)🌟三文鱼沙律蔬菜几新鲜,切口完全冇氧化嘅橙红色🥗而且沙律菜唔系单一西生菜or罗马生菜有埋九芽生菜、红边菜等唔会好寡烟三文鱼卷成花型先上枱卖相唔错dressing系微辣千岛酱,配搭几新鲜几开胃🌟南瓜汤+香草蒜蓉包南瓜汤好滑好浓南瓜味,香草蒜蓉包焗得非常脆,啱晒锺意食热气野既我😋蒜蓉包点埋啲汤一齐食,外皮浸软左少少但内里依然脆卜卜非常香口🌟美国斧头猪扒配玉米糕伴苹果蓉黑醋酱斧头扒本身比较大份同厚身但系块扒煮到到熟透入面啲肉依然juicy冇整到又硬又dry亦冇松肉粉嘅味道,性价比非常高👍🏻块扒加埋酸酸甜甜既黑醋酱一齐食啱啱好中和返肥腻感想再fresh啲既可以点埋嗰苹果蓉黎食,甜甜地好清新另外要赞一赞嗰配菜好有诚意,唔系白烚瓜菜有绿色同黄色嘅香草烤zucchini同烧茄子仲有啲幼嫩嘅露荀同粟米糕蔬菜同肉嘅比例算系平均想食肉又想有啲蔬菜食嘅叫呢个绝对能够满足到你🌟意大利西
近年好多餐厅都系观塘既工厦开张,今次为大家介绍其中一间🍽️
唔好睇栋工厦好似好旧,呢间餐厅既装修好舒适
而且又大又阔落,好适合一大班朋友聚餐👯‍♀️

🌟三文鱼沙律
蔬菜几新鲜,切口完全冇氧化嘅橙红色🥗
而且沙律菜唔系单一西生菜or罗马生菜
有埋九芽生菜、红边菜等唔会好寡
烟三文鱼卷成花型先上枱卖相唔错
dressing系微辣千岛酱,配搭几新鲜几开胃

🌟南瓜汤+香草蒜蓉包

🌟美国斧头猪扒配玉米糕伴苹果蓉黑醋酱
斧头扒本身比较大份同厚身
但系块扒煮到到熟透入面啲肉依然juicy
冇整到又硬又dry亦冇松肉粉嘅味道,性价比非常高👍🏻
块扒加埋酸酸甜甜既黑醋酱一齐食啱啱好中和返肥腻感
想再fresh啲既可以点埋嗰苹果蓉黎食,甜甜地好清新
另外要赞一赞嗰配菜好有诚意,唔系白烚瓜菜
有绿色同黄色嘅香草烤zucchini同烧茄子
仲有啲幼嫩嘅露荀同粟米糕
蔬菜同肉嘅比例算系平均
想食肉又想有啲蔬菜食嘅叫呢个绝对能够满足到你

🌟意大利西西里茄酱意大利粉伴脆炸软壳蟹
虽然我哋顾住食块扒同倾偈碟意粉冻左少少先开始食
但啲意粉都冇痴实变成一旧🍝
而且茄酱份量唔会太少,仲有好多茄肉食落去几有口感
只炸软壳蟹嘅size唔会好细,就算2个人share都够餸晒啲意粉

🌟蓝苺芝士蛋糕+绿茶雪糕
芝士蛋糕好实净足料
雪糕亦都有浓浓的茶味唔会太甜🍨

成个set好丰富,而且够晒大份
依家做紧6折真系抵食之选!🤩

📍Give Me 5
观塘鸿图道90号5楼
2020-12-15 36 浏览
放假同太太两个放低小朋友撑枱脚 嚟咗一间喺工厂区入面嘅西餐厅这间餐厅系朋友介绍之前未嚟过,但系畀我哋嘅感觉非常好! 位置舒适敬宽敞我哋两个食嘅系一个半自助餐形式嘅午市套餐 点选咗餐牌上面嘅主菜就可以出去攞一啲小食及沙律菜餐牌上面嘅set lunch价钱都几优惠 除咗沙律之外仲有一啲小甜品任食 最令我哋惊喜嘅系呢个西餐厅竟然系有海景睇而我点嘅就系8安士嘅澳洲肉眼扒, 七成熟啱啱好! 肉眼扒冇雪味几juicy, 质素属於中上! 而且份量十足而太太点嘅呢个德国猪手就非常有惊喜, 外皮非常松脆,而入面嘅肉质就好鲜嫩, 唔会太咸入口啱啱好 ,太太话呢个猪手系佢食个咁多猪手嚟讲算数一数二 值得encore之作叹埋餐茶真系perfect, 以食西餐嚟讲呢间餐厅嘅性价比认真高

餐牌上面嘅set lunch价钱都几优惠

除咗沙律之外仲有一啲小甜品任食

最令我哋惊喜嘅系呢个西餐厅竟然系有海景

2020-11-02
来到观塘,记起之前曾经在 Give me 5 吃过午餐,感觉餐厅环境舒适,食物质素也很不错,於是来吃晚餐。来到 Give me 5,只见餐厅一如既往的光鲜整洁,光洁的地面、木质桌椅陈设及开放式用餐情境,格局方正舒适,距离充裕,除了寛阔的方桌,也有舒适的卡位。让客人可以在优雅明亮空间享用佳肴盛宴。Give me 5 提供欧陆式半自助餐,除了主菜,还有2小时任饮任食即烧海鲜,即烧和牛肉及串烧,更有自助沙律吧,沙律吧有多款新鲜蔬菜及酱汁供自由搭配,还可以搭配香甜粟米粒和长通粉,提供丰富的选择。我们选了澳洲肉眼扒(8安士)配野菌汁及波尔多红酒烩羊膝配传统薯菜,旁边还有饮品畅饮与手工甜点,让人更加尽情享用美馔。多款海鲜亦是卖点之一海虾鲜甜美味,还有肉质扎实的蟹,丰腴蟹膏让人禁不住吃下一只又一只。青口口感清脆,皇冠螺粒粒圆润甘甜,并带有清新海水香气。再过来是串烧,款式之多令人赞口不绝,有烧生蚝,扇贝,蛏子,带子,大虾等,只是海鲜已经有这麽多的种类,还有牛肉,鸡肉等肉类,想吃什麽直接跟师傅点吧。 澳洲肉眼扒(8安士)配野菌汁澳洲肉眼扒大大块,厚度近2cm的厚切牛肉,在视觉上有大满足,伴碟有芦笋,

多款海鲜亦是卖点之一

澳洲肉眼扒(8安士)配野菌汁
澳洲肉眼扒大大块,厚度近2cm的厚切牛肉,在视觉上有大满足,伴碟有芦笋,薯仔和甘荀,丰富的配色展现出西餐精致之处。滑嫩的肉质与大理石般的油花相互辉映,呈现完美的味觉平衡。牛肉香软很有口感,微脆带汁尤其让人满足,同时也具有丰沛的牛肉风味,不沾酱就很好吃。

波尔多红酒烩羊膝配传统薯菜
羊膝居然有一整只,味道不羶而且肉质嫩美,羊肉腍到差不多可以直接从骨丢下来,尽吸红酒及酱汁的味道,淡淡的酱汁没有抢去羊肉的锋头,反而带出了羊肉的甜美鲜香,肉质的嫩度也恰恰好,不会过於软嫩还带有一肉质幼滑的口感,一口羊肉、一口薯蓉,多种风味不断循环,滋味丰富。

甜品方面除了甜品柜还有雪糕柜,甜品味道取胜,特别是蛋糕有多款口味口味,款款有不同层次感且甜而不腻,搭配多款雪糕,吃着不同味道,充满幸福感。

2020-12-14 16 浏览
今次同新朋友去Give Me 5食饭啊!就系食左咁多嘢,味道OK,都几够饱之前帮衬过一次半自助餐,都唔错。除左主菜之外,仲有沙律、串烧、甜品任食,宜家仲有得咁食嘅。不过宜家武汉肺炎啊!唔系好多人帮衬,串烧唔会去得好快,成日出去会影响倾计,二人餐又有折,系无串烧食姐,不过坐得舒服好多,咁今次叫餐啦!2人Dinner Set $628→六折 $377汤同餐包,唔记得影俾大家睇添。汤系罗宋汤,除左茄膏之外,我呢碗都有啲西芹,最後竟然有一粒牛肉啊😯而餐包系焗得好脆嘅蒜蓉法包烟三文鱼沙律真系好多菜,大部分沙律菜款式都有,配千岛酱。试左少少三文鱼,无平时嘅咁腥味,烟味重,都咸啲,好彩有咁多菜,一齐食感觉Ok 澳洲肉眼扒(8安士)配野菌汁我哋其实叫左七成熟,不过啲牛肉切出来系白色嘅。一啲肌红蛋白(即系平时大家所谓嘅血水)都无嘅,不过都算有牛味同埋唔算超韧。盐应该落得几重手,因为牛扒表面几咸。不过落左野菌汁,竟然平衡返晒。帆立贝黑松露野菌意大利饭个饭好Creammy,好多菇,食完呢个饭都几饱。为左大家,我又食好嘢啦😯帮手订阅我加入新平台 #玩美人生@thewholepackagelife
今次同新朋友去Give Me 5食饭啊!

就系食左咁多嘢,味道OK,都几够饱

2人Dinner Set $628
→六折 $377

汤同餐包,唔记得影俾大家睇添。

而餐包系焗得好脆嘅蒜蓉法包

烟三文鱼沙律
澳洲肉眼扒(8安士)配野菌汁
帆立贝黑松露野菌意大利饭
个饭好Creammy,好多菇,食完呢个饭都几饱。为左大家,我又食好嘢啦😯帮手订阅我加入新平台 #玩美人生@thewholepackagelife 嘅Patreon,呢样嘢咩味,我会喺Patreon写!有时会有限时免费文架。

要讲下送嘅餐饮,我哋都拣左冻柠茶,呢度糖浆同冻饮分开上嘅。未落糖之前,试下味,佢无一般茶记冻柠茶走甜嘅苦,证明无烂柠檬🍋茶都唔系摆左好耐,唔落都无所谓,都有清香嘅感觉。
芝士饼配雪糕球

呢个系套餐附送嘅甜品,都系一件常见嘅用消化饼底嘅芝士蛋糕。雪糕原来有特别,我呢个朱古力雪糕,朱古力味好浓,晴美小朋友嘅芒果雪糕酸酸甜甜,唔会有芒果雪糕嘅假香精味。望下个雪柜,原来呢个系Movenpick雪糕,唔系一般嘅雀巢(唔记得影俾大家睇添)
原价加一 $62.8

总金额
2020-12-02
  • 帆立贝黑松露野菌意大利饭
2020-12-11 18 浏览
想同屋企人搵个宁静嘅环境食餐好d嘅晚餐,呢日就打左去Give me 5 book左个半自助晚餐。当晚book左夜晚6点,我哋第一枱到。员工都好有礼貌咁提醒我哋随时可以出去拎嘢食同要戴左口罩先出得去。晚餐每位$328加1,包一个主菜同任食烧海鲜串烧和牛冷盘甜品等等。未上main course之前,烧海鲜仲准备紧,冷盘就全部都拎得。因为饮品全部都系雪柜入面雪住,我妈咪想饮一啲热饮,侍应都可以即冲比我哋。-🍴牛扒5成熟,两边煎香肉汁锁死,肉质嫩滑刚刚好。-🍴斧头扒煎得略老,食落比较韧。份量极大,食咗半件已经开始饱。-其他烧烤食物亦非常唔错,烧鲍鱼烧得一啲都唔韧,软腍爽口,烧生蚝鲜味肥美。其他海鲜如大蚬带子青口等等,烧得非常香口,但又唔会太乾,依然Juicy。-职员都非常有礼貌,排队拎烧海鲜时职员每次都夹大大碟比人,一啲都唔小家🤣当我哋想拎和牛但又未烧好时,佢哋都会送过去我哋张枱度唔洗我地排队,非常好

澳洲肉眼扒配野菌汁

🍴牛扒5成熟,两边煎香肉汁锁死,肉质嫩滑刚刚好。

美国斧头猪扒配玉米糕

澳洲肉眼扒配野菌汁
2020-12-10 23 浏览
估唔到观塘工厦果边行入啲都有好野食今次试咗呢间Give me 5餐厅个二人餐做紧6折,每人只需$220,都几抵食二人餐包一份沙律,2份餐汤同面包仲有一份主菜,一个意粉或饭,仲有甜品同野饮,好丰富,好够饱主菜方面其实都谂咗阵拣猪定牛,睇完网上食评之後最後都跟咗人地叫个澳洲肉眼扒配野菌汁估唔到同其他人食评讲到一样咁好食!扒有咸味 又好juicy,野菌汁又唔会抢咗牛味,仲有厨师整嘅5成熟都几标准,出街食牛算系难得遇到好味嘅帆立贝黑松露野菌意大利饭都唔差,不过配菜就少咗啲,感觉显得饭好似好多甜品个雪糕同cheesecake都唔错😛整体黎讲,呢间餐厅啲野都好味,其实佢仲有buffet, 好多BBQ美食,有机会要试下先😋
估唔到观塘工厦果边行入啲都有好野食
今次试咗呢间Give me 5餐厅个二人餐
做紧6折,每人只需$220,都几抵食
二人餐包一份沙律,2份餐汤同面包

仲有一份主菜,一个意粉或饭,
仲有甜品同野饮,好丰富,好够饱
主菜方面其实都谂咗阵拣猪定牛,
睇完网上食评之後最後都跟咗人地叫个澳洲肉眼扒配野菌汁
野菌汁又唔会抢咗牛味,仲有厨师整嘅5成熟都几标准,
出街食牛算系难得遇到好味嘅

甜品个雪糕同cheesecake都唔错😛

2020-11-08
2020-12-03 38 浏览
黎到观塘咁岩想食西餐 OpenRice见依间有折就去左$377加一 有汤 main pasta dessert and drink餐厅算好大间 坐落都好阔落蒜蓉包岩岩整好 点埋罗宋汤就非常好鲜虾沙律大大份 有四只大虾又真系估你唔到意大利西西里茄酱意大粉伴脆软壳蟹:有成只软壳蟹系面! 一啖一啖慢慢咬😋 蟹系岩岩整 够脆口美国斧头猪扒配玉米糕伴苹果蓉黑醋酱:斧头扒就食得多 斧头猪扒真系第一次一大一大啖肉咁咬 软林林🤣不过近骨位有机会会唔太熟 食的话要留意下最後仲有埋甜品送蓝莓cheese cake细细件唔会腻 加埋雪糕中和岩岩好
黎到观塘咁岩想食西餐 OpenRice见依间有折就去左

鲜虾杂菜沙律
意大利西西里茄酱意大粉伴脆软壳蟹
美国斧头猪扒配玉米糕伴苹果蓉黑醋酱
2020-11-30 40 浏览
尚算可以 半自助形式 $三百几 还可以啦都几多野饮,自助嘅有沙律,汤,串烧等,如果要食佢半自助嘅话,真系要好肚饿先食到多啲野,如果唔系但系食完个Main course已经饱🤣🤣🤣🤣Main course啲肉嘅质素还可以啦,有食佢牛扒(无影相🤣)好似有啲韧,已经系嗌7成,应该会无感韧,不过都有啲难咬🤣🤣🤣服务还算可以,比串烧个男仔有啲寸,攞得多少少会比佢用啲唔太讨好嘅态度对你🤷🏽‍♀️虽然唔知佢本身个人系咪就系感寸🤷🏽‍♀️🙄总括而言,所有野都系尚算ok 啦
尚算可以
半自助形式 $三百几 还可以啦
总括而言,所有野都系尚算ok 啦