观塘工厦真系好多美食hidden gem. 朋友推介我来观塘海旁附近既Give Me 5 来试Semi Dinner Buffet. 楼上舖果然超级阔落,餐厅面积真系好大, 好媲大学canteen, 又有飞标杷,又有桌球枱, 半身玻璃窗对住维港,感觉自在舒适 餐厅主打Semi buffet dinner ,120分钟食到饱,六款主菜,无限任食. 个buffet line都真系唔系讲笑, 款式超多🔸️冷盘区:本地花蟹,海虾,黄金螺,蓝青口🔸️沙律吧:多款不同的新鲜沙律菜,新鲜生果,车厘茄,粟米粒,Pasta 等,仲有不同的酱汁和topping🔸️寿司刺身区 : 可以叫师父即切三文鱼,吞拿鱼,八爪鱼,油甘鱼,甜虾,各式寿司卷物🔸️热食区 :竟然有我最爱的辣炒花螺和姜醋呀!仲有鱼饼,pizza,炒面,点心,例汤等,真系好多款式🔸️烧烤区 :即烧生蚝,扇贝,面包蟹,多春鱼,海虾,青口,鸡软骨,粟米等🔸️饮品区:雪柜所以饮品,无限自最,热茶,咖啡都可以自己冲泡,仲有日本麦啤,啱哂麻甩的我🔸️甜品区: 牛乳奶冻,红荳糖水,各式小蛋糕,仲有movenpick 雪糕 其实未食主菜,净食buffet line嘅食物都

🔸️冷盘区:本地花蟹,海虾,黄金螺,蓝青口

其实未食主菜,净食buffet line嘅食物都已经饱咗喇!

主角上场喇!
🔮德国咸猪手配酸椰菜
无谂人过会咁大只,原只猪手上,份量超足呀!劲抵食!猪皮十分香脆,切开猪手里面可以肉质juicy且粉红嫩嫩的,腌得入味刚好,配以自家酱汁更添惹味呀!

🔮澳洲肉眼扒 (8安士)配烧汁
我点咗5成熟,切开还见红红的肉汁,入口软腍,牛味浓郁,只有salt & pepper 做seasoning 已经好够味!赞呀!

🔮盐焗深海炉鱼
炉鱼扒虽不是很厚,不过鱼皮煎得十分香脆,而鱼肉也是滑嫩的,而拌碟的酱汁,鲜咸味出,蘸汁来食,确实不错

🔮纽西兰烤羊架配烧汁
个人最喜欢这个主菜, 羊味浓郁,羊肉入非常软腍,淡淡羊脂亦渗出来,唔洗点任何酱汁也很有羊味, I like it!

👉饭後感:这个Semi buffet 以这个$378 /位的价钱, 仲有咁多嘢食,食物质素也是中上,座位空间亦宽敞舒适,餐厅员工也很nice, 确是性价比极高呀!
盐焗深海炉鱼
盐焗深海炉鱼
纽西兰烤羊架配烧汁
德国咸猪手配酸椰菜
澳洲肉眼扒 (8安士)配烧汁
食左间半自助晚餐😚😚😚自己食几多海鲜🦞可以自己夹🤤然後有店员会帮你制作😋😋今次吃了💚沙律🥗沙律菜🥗好新鲜😍正👍🏻🧡椒盐鲜虾🦐🦐🦐在鱼缸里夹虾系个杯里,再给店员,他会制作椒盐鲜虾🦐好好味🤤💙泰式鲍鱼由於我不吃饱鱼,友人话有少少冬阴公汤味😉原来系用泰式制作👍🏻几特别😙鲍鱼好新鲜😉😉🖤蒜茸扇贝扇贝同样新鲜👍🏻🩷T骨羊扒友人话软硬度非常好👍🏻又没有酥味😚😚力推👍🏻💛脆炸龙脷柳没想过炸龙脷柳系会咁大块😳有点惊讶😳😳炸得几脆几香口😊🤎饮品🍸甜品🍮任饮任食🤩🤩饮品🍸都好多选择😎我饮左两罐麦啤😏❤️❤️❤️美式桌球最後最後玩左美式桌球🎱好难玩啊😥😥玩左一个小时🫠🫠有得食又有得玩🤭🤭👍🏻推荐:椒盐鲜虾🦐🦐沙律🥗🥗桌球🎱🎱💜
食左间半自助晚餐😚😚😚
自己食几多海鲜🦞可以自己夹🤤
然後有店员会帮你制作😋😋

今次吃了
💚沙律🥗
沙律菜🥗好新鲜😍正👍🏻

🧡椒盐鲜虾🦐🦐🦐
在鱼缸里夹虾系个杯里,再给店员,
他会制作椒盐鲜虾🦐

2023-05-30
  • 沙律吧
  • 椒盐鲜虾
5天前 0 浏览
系观塘想搵间坐得耐既餐厅食下野倾下计,之前朋友介绍过呢个餐厅,就决定试一试😍🟠2人dinner set($398)呢个dinner set 可以拣一个前菜同沙律,再可以拣2个主菜,包左餐汤,野饮同甜品。罗宋汤汤既材料好丰富,基本上每啖都可以食到材料,而味道就唔会话好辣。法式白酒煮蓝青口青口唔会靭,够软熟,青口配有4块面包,不得不讲,面包同酱汁惊喜左我,酱汁好creamy,面包边脆内软,沾酱汁食,好味到不得了😻😻烧牛肉凯撒沙律沙律份量好大碗,烧牛肉颜色吸引,食落肉质完全唔韧,牛肉沾满芝士粉。蔬菜好新鲜,夹埋牛肉同面包粒及酱汁,食到停唔到口🤤澳洲羊T骨配烧汁羊T骨拣左7成熟,唔会话好血亦都唔会过熟🤡羊T骨上枱时,已闻到好香羊味,食落肉质嫩,配烧汁食更有昇华感☺️T骨配有薯菜千岛蟹肉双重芝士披萨呢个pizza系薄批,个批好脆口,感觉好似食紧薯片咁,就知有几脆🤓千岛酱加蟹肉同芝士,味道好夹,一向食pizza要落芝士粉既我,都竟然唔使落,食下食下食左3块都唔会觉得好滞蓝莓芝士饼配雪糕球雪糕分别系芒果同抹茶味,大大球,加埋蓝莓芝士饼,非常满足🥳呢个dinner set做紧优惠,所以就$398,呢个价

🟠2人dinner set($398)

罗宋汤

法式白酒煮蓝青口

烧牛肉凯撒沙律

澳洲羊T骨配烧汁

千岛蟹肉双重芝士披萨

蓝莓芝士饼配雪糕球
雪糕分别系芒果同抹茶味,大大球,加埋蓝莓芝士饼,非常满足🥳

呢个dinner set做紧优惠,所以就$398,呢个价钱可以食到咁多野,而且够大份同好味,性价比好高👍🏻

环境方面,餐厅够阔大,坐得好舒服,亦有一d设施,例如:桌球可以玩。闺密倾计舒服,一班朋友都好岩黎。

服务方面,职员友善,态度良好🥰

地址:观塘鸿图道90号5楼
[ Give me 5 ]一个价钱可以享用到自助吧,包括沙律🥗、热盆、餐汤🥘、甜品🍮、新鲜水果、雪糕🍦,仲有得任饮红白餐酒🍷,性价比超高。✿ K.自助吧+澳洲肉眼扒(8安士)配烧汁🥩$168肉眼煎得焦香,咬开肉质juicy,叫7成啱啱好😋✿ J.自助吧+烧澳洲羊T骨配烧汁🐑 $158羊T骨肉质嫩口,入口唔会觉得好骚,而且有2块,份量充足。总结🫦呢个价钱可以享用到咁多嘢食,绝对值回票价,啱洗惊唔够饱啦!✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Give me 5地址:观塘鸿图道90号5楼全层电话:21140345✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Give me 5 ]

✿ K.自助吧+澳洲肉眼扒(8安士)配烧汁🥩$168
肉眼煎得焦香,咬开肉质juicy,叫7成啱啱好😋

✿ J.自助吧+烧澳洲羊T骨配烧汁🐑 $158
羊T骨肉质嫩口,入口唔会觉得好骚,而且有2块,份量充足。

总结🫦
呢个价钱可以享用到咁多嘢食,绝对值回票价,啱洗惊唔够饱啦!
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Give me 5
地址:观塘鸿图道90号5楼全层
电话:21140345
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 澳洲肉眼扒
  • 香煎纽西兰羊架配薄荷烧汁
2023-05-23 72 浏览
这间餐厅的半自助午餐好抵食,每人平均$130,有好多美味嘅食物,例如朱古力蛋糕、糕点、豆腐花、烧卖、汤饮、沙律等等、饮品。佢哋啲职员服务态度好好,他们会不停帮我们收碗碗碟碟。餐厅的环境及整洁程度也很不错。

餐厅的环境及整洁程度也很不错。
家人揾到Give Me 5同妈咪庆祝母亲节。餐厅系半自助餐型式,冻海鲜,沙律,烧烤吧及甜品自助,而主菜就直接向侍应点餐。- 冻海鲜虽然并无生蚝,选择都算OK。- 沙律吧较为普通。- 烧烤吧唔系即时烹调,放得太耐冻咗。另外菠萝无晒,要食就要等职员得闲烧,并唔系同佢讲就即时做。- 主菜可以keep住落,味道OK, 不过食牛扒就要补钱,而质素就普通。如果目标为多元化食物及优质的半自助餐,Give Me 5绝对并唔系最佳的选择。如果目标为揾一个舒适的地方,一家人一齐食餐饭,无需要食到好赶,咁基本上除咗烧烤部分要等先有 (例如系菠萝), 其他的食物都系随时供应。食物种类虽然并非太多,但整体食物的质素合格。
家人揾到Give Me 5同妈咪庆祝母亲节。

- 冻海鲜虽然并无生蚝,选择都算OK。
- 沙律吧较为普通。

食物种类虽然并非太多,但整体食物的质素合格。
2023-05-16
2023-05-18 275 浏览
呢间Semi Buffett 起观塘做左好多年今日终於有机会同朋友一齐黎食除了主食,沙律、餐汤、小食、甜品全部都有任食唔限时可以同朋友一齐倾计慢慢食个午餐佢前菜好多种类可以选择总有一款岩你口味最特别系仲有红白酒任饮自助吧只要选择一份主食都已经包左自助吧自助吧好多选择剩系沙律已经有12种蔬菜选择可以自己diy 自己锺意既款式我最锺意佢既薯仔沙律同青瓜青瓜新鲜爽脆薯仔沙律粉粉的加埋沙律酱好味道最仲最出名既白酒红酒任食可以同朋友一边倾计一边饮返杯仲有成个柜既甜品选择tiramisu 够浓郁好顺滑咖啡蛋糕都好好味,食得出好重既咖啡味但又唔会太苦澳洲肉眼扒(8安士)配烧汁要了五成熟煎得岩岩好厚切得黎入边仲系好嫩口比较重牛味肉眼啖啖肉唔会韧意大利咸腿野菜比萨好有意大利风味系好酥脆既薄批浓郁既蕃茄酱搭配上咸腿肉瘦肉咸而带香,肥肉香而不腻2者配合得岩岩好
呢间Semi Buffett 起观塘做左好多年
今日终於有机会同朋友一齐黎食
除了主食,沙律、餐汤、小食、甜品全部都有任食唔限时
可以同朋友一齐倾计慢慢食个午餐

最仲最出名既白酒红酒任食
可以同朋友一边倾计一边饮返杯

仲有成个柜既甜品选择
tiramisu 够浓郁好顺滑
咖啡蛋糕都好好味,食得出好重既咖啡味但又唔会太苦

澳洲肉眼扒(8安士)配烧汁

意大利咸腿野菜比萨
好有意大利风味
系好酥脆既薄批
浓郁既蕃茄酱搭配上咸腿肉
瘦肉咸而带香,肥肉香而不腻
2者配合得岩岩好
午餐
2023-05-15 353 浏览
观塘区搵食不难,今日想分享吓呢间Give Me 5,因我俩今天不肚饿,所以没有吃dinner buffet,但看见鱼缸内的鲍鱼、海虾等,见其他客人捞起海鲜给餐厅即煮,确系几吸引,下次真的要留肚来试试!今晚点了二人套餐,汤是热辣辣的罗宋汤,几开胃;前菜我们选了法式白酒煮蓝青口,青口煮得不靭,软熟可口,特别喜爱厨师弄的酱汁,与外脆内软的面包真是绝配,一向不爱吃面包的我秒杀两片😋😋沙律选了烧牛肉凯撒沙律,蔬菜新鲜,烧牛肉沾满了我喜爱的芝士粉,好味!主菜A的澳洲肉眼扒(8 安士)配烧汁,我哋点了三成熟,外皮脆脆的,烤得很香,内里也不会过熟,相当不错👍主菜B的牛油煎琵琶虾咸蛋黄忌廉意大利粉,意粉口感挺好,不会太软,好味👍甜品是Brownies 伴芒果及绿茶雪糕球,卖相都几精致呢!
2023-05-13 344 浏览
今日去左观塘鸿图道90号搵食,发现呢间西餐,佢哋午餐有提供semi -buffet! 超级抵食👍 $98起就可以任饮任食😋😋首先系一人拣一款主食,然後可以去自助区任拎任饮同任食🤩🤩自助区有烧卖、薯饼、螺及春卷;多款沙律菜、唔同嘅酱汁,当中嘅香醋汁最惊喜🥰另外仲有几款水果;好浓郁嘅薯仔汤,一定要配埋佢哋嘅面包,点上浓汤非常好食👍👍甜品都唔少得,呢度选择都非常多,仲有乳酪同雪糕任食😋😋不过数到最惊喜,就非红白酒任饮莫属!真系不得了….各位酒鬼真系唔好 错过🤭🤭澳洲肉眼扒(8安士)讲返主食先😉肉眼扒大大份,点左5成熟,入口肉嫩又有口感,不过肉眼扒嘅筋位比较硬🐒香煎比目鱼扒煎到块皮劲香脆,鱼肉厚肉又够滑,点埋酱汁真系好yummy😋😋佢伴碟嘅薯蓉几正👍另外仲可以点两杯餐饮,cp值确实几高☺️下次要试下佢哋嘅意粉同意大利粉🤤📍 Give Me 5 (观塘)观塘鸿图道90号5楼#givemefive #yummy #redwine #任饮任食 #semibuffet #kwuntung #观塘美食 #美食推介 #性价比高 #推介餐厅 #food #wine #香港探店 #

多款沙律菜、唔同嘅酱汁,当中嘅香醋汁最惊喜🥰
另外仲有几款水果;
好浓郁嘅薯仔汤,一定要配埋佢哋嘅面包,点上浓汤非常好食👍👍

甜品都唔少得,呢度选择都非常多,仲有乳酪同雪糕任食😋😋

澳洲肉眼扒(8安士)