2018-04-08 1342 浏览
今日又去左觀塘搵朋友食飯,今次搵左間係觀塘食私房菜, 小店環境雖然唔係好大, 不過就好骨子, 待應亦好有禮貌招呼入座訂枱後小店已經安排左菜單俾我地, 所以唔洗諗食咩坐低就等食, 我地個餐有:本地有機沙律菜伴芝麻醬有機水耕菜係店內都有,好新鮮好爽脆涼伴黑木耳酸酸辣辣,好開胃老陳醋麻花青瓜青瓜整到好似紐紋螺絲咁陳醋汁好靚, 好好味茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子隻蛋真係流心到不得了, 配埋黑魚子醬好夾好正下面塊茄子配上辣辣既醬汁原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯同埋 原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯兩個湯都真係要讚 好足料好夠火喉, 啖湯好清好鮮甜, 真係想飲多碗蝦球水芙蓉蝦球好爽, 配埋蛋白同個汁一流蒜香芝士焗老外蠔王好香芝士味同蒜味, 隻蠔又大隻遠年新會陳皮骨佢係炸到好香脆既骨上面灑上陳皮粉魚湯浸碧綠溫塞室菜苗好濃白色既魚湯浸住菜苗荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯啲汁索哂落個飯到, 而海斑片亦好足料又鮮味, 就算好飽都食哂甜品薑汁湯圓

本地有機沙律菜伴芝麻醬
有機水耕菜係店內都有,好新鮮好爽脆

涼伴黑木耳
酸酸辣辣,好開胃

老陳醋麻花青瓜
青瓜整到好似紐紋螺絲咁
陳醋汁好靚, 好好味

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
隻蛋真係流心到不得了, 配埋黑魚子醬好夾好正
下面塊茄子配上辣辣既醬汁

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
同埋 原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯

蝦球水芙蓉
蝦球好爽, 配埋蛋白同個汁一流

蒜香芝士焗老外蠔王
好香芝士味同蒜味, 隻蠔又大隻

遠年新會陳皮骨
佢係炸到好香脆既骨上面灑上陳皮粉