2018-02-10 307 浏览
久不久就會去永光中心搵食既我知道最近呢度開左間川菜館,聽説質素幾好,所以呢晚帶同埋鐘情川菜既女皇一齊去食返個川式夜宴先上到已經見到好爆場,而入面既裝修格局都富有京川風,牆身仲掛上一個又一個既傳統面譜添呢度除左可以有火鍋之外,仲有唔少川系特式菜女皇話好想食酸菜魚,咁呢晚就唔食火鍋食小菜啦嗰晚我地揀左左一款涼菜“雞絲海蜇”HKd$58+10%,一盆“酸菜石班魚”HKd$358+10%同炒左一碟“手撕包心菜”HKd$78+10%除此之外,店員仲推介佢地既“老火燉湯”HKd$48+10%無加味精調味,而當晚仲係响螺瘦肉雞炖湯,咁就叫返盅黎滋補下先飲落足料之餘又真係無加味精啵之後我所揀既雞絲海蜇好快黎到啦,雞絲唔嚡,加上調味得宜既爽口海蜇、青瓜絲同芝麻碎一齊食,清爽又開胃跟住我地當晚既主角都隆重登場啦啦啦啦一大盆香氣撲鼻既酸菜湯中盛載住一整條起左肉既新鮮石班魚,魚肉嫩滑,配合酸酸辣辣既調味,實在令人開胃大開有個咁正既酸菜魚,又點會唔嗌返個靚仔“白飯”HKd$20+10%黎送住食呢呢一大盆惹味有開胃既酸菜魚真係好足料架,除左有岩岩講完既鮮嫩魚塊之外,仲有好多配菜配料添入面有我好中意既煙韌薯粉、大豆

呢度除左可以有火鍋之外,仲有唔少川系特式菜

女皇話好想食酸菜魚,咁呢晚就唔食火鍋食小菜啦

飲落足料之餘又真係無加味精啵

跟住我地當晚既主角都隆重登場啦啦啦啦

入面有我好中意既煙韌薯粉、大豆芽、酸菜同味道酸甜既醃蘿白,呢啲配菜都同樣好好送飯架

嗰晚連個菜都炒得好有水準呀,包心菜姐係椰菜,但當加上店家既調味同夠火喉既爆炒之後,令平凡既椰菜變得惹味又不失蔬菜既嫩甜,食到我lumlum脷

最後我地仲要左碗“紅糖冰粉”HKd$38+10%做甜品,冰涼有嚼勁既滑溜冰粉配上山楂蔗糖既酸甜,正好一解當晚食川菜帶辣既刺激

呢度唔單止食物味道好,店員既服務亦熱情又有禮添