2018-10-21 438 浏览
收工正喺度谂紧食咩好,朋友忽然一句:食辣野!于是就醒起mega box有间新新地嘅川菜,决定去果度试下啦呢间渔牧位于13楼,门口好大,好似平时去开嘅大酒楼咁首先叫咗两款前菜,比起出面餐厅都相当大碟青瓜云耳酸酸地嘅味道原来系来自梅汁,食落好清新!牛腱麻辣得过瘾但唔会太咸,青瓜好爽脆,食唔停口,两款前菜都不错指青瓜拌梅汁云耳香辣牛腱跟住叫咗几款主菜,份量都几多,真系食𩠌都饱呀首先黎只乳猪,两个人食有点多呀!佢配咗三只酱,分别系抹茶芥末、传统乳猪酱以及秘制酱,相当丰富个人偏好抹茶酱多啲,因为带微辣的秘制酱感觉遮盖咗乳猪的味道。而乳猪每一块都相当之厚肉,底下仲有糯米饭一齐食,食落有层次感,但如果乳猪再热啲会更好1/4 渔牧混猪跟住系传统菜式蟹肉炒鲜奶,呢一度菜令友人食到停唔到口原因系牛奶好嫩滑而且配上鲜甜的蟹肉,加上呢味菜本来就唔太浓味,所以就算斋食都唔怕腻!大良松子仁鲜蟹肉炒牛奶黎到最传统的川菜,水煮牛肉。一上台见到颇红的一道菜以为好辣,但食落又未至于好辣的程度,但对于唔食得辣嘅人应该都未必接受到。水煮牛十分足料,除咗布满辣椒、香料等调味料之外,仲有大量芽菜,青瓜以及薯粉。而牛肉份量亦不少,

呢间渔牧位于13楼,门口好大,好似平时去开嘅大酒楼

首先叫咗两款前菜,比起出面餐厅都相当大碟

拍青瓜拌梅汁云耳

指青瓜拌梅汁云耳

香辣牛腱

跟住叫咗几款主菜,份量都几多,真系食𩠌都饱呀

首先黎只乳猪,两个人食有点多呀!

渔牧混猪

1/4 渔牧混猪

跟住系传统菜式蟹肉炒鲜奶,呢一度菜令友人食到停唔到口

大良松子仁鲜蟹肉炒牛奶

黎到最传统的川菜,水煮牛肉。一上台见到颇红的一道菜以为好辣,但食落又未至于好辣的程度,但对于唔食得辣嘅人应该都未必接受到。水煮牛十分足料,除咗布满辣椒、香料等调味料之外,仲有大量芽菜,青瓜以及薯粉。而牛肉份量亦不少,口感软熟而且浸咗汤底之后更惹味

四川水煮牛肉

之后叫咗一碟菜清下味蕾,简单蒜炒已觉好足够

蒜茸时蔬

蒜茸时蔬:芥兰

最后经店员推介下叫咗一笼大饺子,果然系十分之大,有一半手掌咁大只
入面配料丰富,仲有肉汁流出黎,好似食紧小笼包咁!

东北蒸大只饺子

一开始我地叫咗两杯cocktail,都有点惊讶中式餐厅会有西式饮品而且种类亦唔少,有兴趣的朋友可以试下!

呢款名为绿魔嘅cocktail其实系哈蜜瓜味,入口清新而且冇药水味,同埋几乎唔觉有酒精,适合酒量浅嘅人

绿魔

而另一杯叫沙沟桃嘅cocktail就系芒果加桃,呢一款就相对甜啲浓味啲,有少少似饮紧芒果汁咁,但一样都系饮唔到酒精,十分易入口

沙沟桃

整体而言,餐厅环境舒适阔落,食物质素亦不错,但食物若可以再热啲会更好。

另外有一点留意水是要收费的,但是要同职员确认一下,因为用餐时有的职员话要收费,有的就话唔需要。
2018-10-18
拍青瓜拌梅汁云耳