2023-01-20
好耐無同身為川菜迷嘅朋友仔撐枱腳,決定放工搵間近地鐵站嘅川菜店試試。放工時間唔使等就入到座,最值得讚係上菜速度好一致,基本上第一道上完,幾分鐘已經嚟齊晒,唔使慢慢等。招牌香鍋 $224多數川菜店食香鍋都係自選五個配料起跳,呢間都唔例外,今次分別揀咗田雞、肥牛、鴨血、娃娃菜同牛舌。由於其他餸都係有辣度,香鍋就揀返唔辣嘅醬香試試,原以為會係豉油味,點知係唔辣嘅孜然味,所有配料都幾入味。田雞尺寸唔大,但勝在嫩滑;肥牛大大塊又富牛脂香;鴨血厚切爽口。籐香雞 $66原味籐香雞係主打麻香不辣,而我同朋友想試吓有少少辣味嘅版本,就揀咗微辣程度。食落麻味唔算好重,加上辣醬反而似返口水雞。肉質幾滑,都值得一試。酸菜炒鯛魚 $98大大碟另類無湯版酸菜魚,每件鯛魚尺寸均等,同樣揀咗微辣,入口軟滑易嚼,酸中帶少許辣度,送飯一流。百香果檸檬茶 $36飲品相當足料,叫少冰都斟到近乎滿瀉。底層有百香果甜味,輕輕一拌會混合檸檬茶嘅酸澀,清爽解膩。
招牌香鍋 $224
籐香雞 $66