今個星期經歷咗春夏秋冬,凍冰冰嘅天氣最啱食辣嘢!呢間係厚福街真係好多好多年,幫襯咗好多好多次✨鹵香雙併既然都要食辣嘢,所以前菜方面就揀咗一個滷水牛肚拼鴨腎,調味非常之濃郁,色澤亦都睇得出醃製嘅時間~牛肚同鴨腎都屬於爽彈口感,底部更加加上咗青瓜🥒添✨雲南花菜炒脆魚片 特色小炒多大達40多款,最後揀咗又有菜又有魚嘅呢一款。炒起上嚟唔算太油,感覺到鑊氣十足,特別係個魚片爽彈嘅口感真係好正!✨五餸乾鍋餐廳嘅乾鍋用上瓦煲,熱辣辣之餘更加充滿着鑊氣!今次揀咗五款菜式:牛肉片、紅薯粉、八爪魚鬚、花甲、炸蓮藕片。總括嚟講可以選擇嘅配料都非常之多,而且海鮮、肉類、蔬菜類都涵蓋唔少!想讚一讚佢嘅滑牛片,非常之軟腍;花甲亦都冇食到沙石;紅薯粉煙煙韌韌特別惹味;八爪魚鬚爽口!不過要比較小心就係一上枱嘅時候會比較熗鼻喉。✨砂鍋胡椒竹腸皇煮滑雞湯天氣轉涼有冇暖笠笠嘅胡椒雞湯就最適合暖暖身子,裏面嘅竹腸細細粒,完全冇任何嘅腥臭味,而且口感好煙靭,加上大大件滑雞肉,值得一試。✨砂鍋泡椒生蠔滑雞本身比較擔心泡椒嘅味道會有點濃,但係食落去辣到唔係好高,生蠔大大粒夠飽滿,滑雞肉亦都預先醃製過,味道有啲似雞煲!

✨鹵香雙併

✨雲南花菜炒脆魚片