2014-02-03
最近申請左張AE咭,知道呢間餐廳二人行有半價優惠,睇過openrice既食評及食物款式都幾吸引,又有夜景睇,又有電視框,所以孖公仔嚟食好嘢。我地6點半就到,可能我地太早到,冇乜人,到大約8點先多番少少人,都唔full house,但少人有少人好,侍應服務得好D。一坐低先叫左兩杯mocktail,綠色果杯味道麻麻,橙色果杯就酸酸地,味道都唔錯,飲左幾醒胃,但忘了係咩名食物因為太多款式同驚喜但很可惜只可揀8張相分享比大家睇雞肉凱撒沙律 ﹣ 雞肉幾嫩,仲有隻半熟流心蛋,沙律就冇乜特別,味道OK,個汁我個人覺得多左少少,整體OK!磨菇湯 ﹣ 菇味好濃,好夠熱,因果晚天氣都幾凍,飲啖熱湯好舒服。魔法挪威三文魚 ﹣ 一上枱果陣係有個好似雀籠SIZE既玻璃罩蓋住裡一堆濃煙,侍應會響你面前慢慢打開個玻璃罩,之後就見到碟三文魚,三文魚上有泡白色嘢,我初頭覺得好似生雞子咁款,但用刀一拮即爆開,原來係三文魚既醬汁嚟,三文魚煮得剛剛好,嫩,唔算腥,醬汁好夾三文魚,有得睇又有得食,爽!火焰牛柳+garlic薯蓉 ﹣ 厨師即場表演火焰牛柳再上枱,request了 medium rare,都冇煮過熟,表演得嚟冇過份
火焰牛柳+garlic薯蓉 ﹣ 厨師即場表演火焰牛柳再上枱,request了 medium rare,都冇煮過熟,表演得嚟冇過份,good! 不過肉味唔夠濃,普通左少少!garlic薯蓉好好味,可惜太飽,又要留肚食甜品,所以只食左少少
智利鱸魚 - 都幾腥,又冇乜魚肉味,仲有陣陣雪氣, no good!
橙酒煮PANCAKE - 厨師即場表演,先用個新鮮橙煮個橙酒汁,再加PANCAKE去吸D 汁。幾好味!
山頂明珠雀巢 ﹣ 雀巢成個食得,好脆,對上有層壓平左既雪糕,但因好凍,冇整“淋”下面個雀巢,最上係幾隻金蛋,金蛋原來係cheese cake嚟, 半隻金蛋+少少雪糕+少少雀巢 3樣一啖過食,口感又脆又凍,濃濃芝士味加陣陣vanilla味,好滿足!
半價價錢食到呢個質素係值的,若正價既話,我未必會嚟,實在太貴呢~