2022-01-27 197 浏览
紀念日遇上疫情,冇晚市堂食,不過都想搵返間精緻啲嘅餐廳慶祝,就揀咗呢間位於油麻地嘅Bellevue Bar and Grill。呢間餐廳位於23樓,景觀非常開揚,其實午市嚟氣氛絕對不比晚市遜色。而且呢度嘅裝修都好適合情侶嚟慶祝紀念日,亦適合大夥兒包場玩返晚,希望疫情過後都有機會試吓。午市套餐性價比高,以呢度嘅食物同服務質素嚟講,呢個定價相當合理。我哋選擇咗一set 1+2+3,包括有溫室菠菜苗伴帕爾馬火腿,沙律配以黑醋汁,喺沙律雜菜之上再特別加有菠菜,配合埋Parma Ham口感就更加豐富。藜麥火箭菜沙律雖然比較簡單,而我就特別鍾意沙律菜配上藜麥,有益健康又有𡁻口。呢度嘅餐包都比較特別,自家製嘅麵包入面加入咗粟米同亞麻籽,所以麵包帶黃色,食落亦甜甜哋,溫暖嘅麵包其實唔需要牛油都已經夠晒好味。是日餐湯係甘筍雞肉粒忌廉湯,入面嘅粒粒除咗有麵包粒之外,亦有雞肉粒,好少飲到充滿肉粒嘅忌廉湯,份外滋味。主菜方面,我哋揀咗香煎牛油海蝦伴黑松露忌廉意粉,佢嘅海蝦又大又爽口,而且有五大隻,絕對物有所值。意粉汁充滿黑松露嘅香味,再配以其他菇菌,呢個意粉真係好啱我口味。 哥頓布豬扒伴他他醬就比較精緻,豬扒
溫室菠菜苗伴帕爾馬火腿
藜麥火箭菜沙律
粟米餐包
甘筍雞肉粒忌廉湯
香煎牛油海蝦伴黑松露忌廉意粉
哥頓布豬扒伴他他醬就比較精緻,豬扒沾上粉漿之後再炸,但食起嚟又唔覺太油膩,豬扒中間仲夾有一層Parma Ham,無論口感同味道都非常豐富。另外佢嘅焗薯同蔬菜經過牛油烹調,所以食起上嚟特別香滑。
哥頓布豬扒伴他他醬
荔枝慕絲凍餅嘅Mousse充滿荔枝香,中間亦有一層海綿蛋糕,令食客有雙重享受。
荔枝慕絲凍餅
餐飲雖然只係簡單嘅咖啡或茶,但亦相當有水準,咖啡同茶都好香,而奉上嘅鮮奶亦都加熱過,而且非常大杯,為呢一頓浪漫嘅午餐畫上完美句號。
午餐
溫室菠菜苗伴帕爾馬火腿