2018-11-20 63 浏览
朋友帶我來呢到,原來尖沙咀都有居酒屋,枱面夠大,亦有不少清酒做裝飾。用左 dim 燈,relax 又有 feel ,氣氛滿滿,好有去左日本的感覺。胡麻海蜇沙律細細碟的海蜇沙律,新鮮的蔬菜加上胡麻醬。海蜇絲是爽口的,食落好有層次,幾開胃的一個頭盤菜。辣汁牛肋大根煮另一頭盤是辣汁牛肋大根煮,非常辣的一道菜式,直逼川辣的感覺,辣得之人先好叫呀!大根其實係蘿蔔,無渣而且好入味。牛肋是半肥瘦的,肥膏偏多的部分好香,亦好邪悪呀!份量不算太多,但作為頭盤都幾好。吉列牛一客十小片,以麵包糠包住的牛肉,炸到表面黃金,再在石鍋上煎,幾得意的食法。用火爐自己煎的好處是可以控制生熟程度。餐廳指引是每邊燒十秒左右。朋友喜歡生生地,貪佢肉汁豐富D,乜都唔使點。我就鐘意熟D,再點附上之三款醬汁,當中燒汁味道最討好。旁邊仲有幾串小蔬菜,串起上來燒一燒又幾滋味既^~^一品琥酌炒飯有隻大鮑魚、大帶子仲有黑魚子的炒飯,感覺好豐富。鮑魚用上甜醬汁來煮,味道甜甜地,好入味。大帶子比對家食左,無緣一試,但佢話好鮮原來食落個炒飯仲有好多鰻魚碎,夠惹味。撈埋配料同飯食,啖啖都有不同口感,大推。果然係招牌炒飯,份量不少,亦係今晚比較飽

吉列牛

旁邊仲有幾串小蔬菜,串起上來燒一燒又幾滋味既^~^

一品琥酌炒飯

果然係招牌炒飯,份量不少,亦係今晚比較飽肚的一款。

檸檬茶
餐後一杯檸檬茶,檸檬新鮮冇苦澀,茶味香濃,抵讚。