2018-10-22 1061 浏览
成班甜品控,今晚路過元朗的滔滔甜品,有石磨芝麻糊、合桃露等等傳統糖水,忍唔住要食啦!門面裝修走懷舊路線, 又有啲文藝氣息, 可以喺度扮文青。見到內部裝修都幾搞笑喎,好似老夫子漫畫的年代,影相打卡都唔錯!餐牌寫住港式糖水的系列,全部都是我的至愛,而且價錢又唔貴, 最平的紅豆沙、綠豆沙,都係$17碗,最貴的雜果西米露都係$30,比某台式西米露店便宜呢!我的至愛,石磨芝麻糊$20。自小就吃婆婆做的石磨芝麻糊,所以芝麻粉 是否石磨,真的騙不了我。這裡的芝麻糊,真的是石磨芝麻粉啦,非常幼細,不會食到一粒粒,香味散發得特別好!味道也不會太甜,好香!至於表面上會結一層漿的,是因為凡是這種粉狀煮成糊,表面冷卻後必定會結漿,但吃的時候口感超細滑,識食的一定要熱食!一問之下,原來佢哋用的石磨使用電動帶帶動,每天都會調教石磨的緊密度,保證質素,怪不得可以令我回味婆婆的手勢!這個芝麻糊大讚!石磨核桃糊$22。而家好少地方有核桃糊食,見到呢度有都要試試。 食核桃補腦,呢個說法未必係真,但係好味就一定食得出。一樣都係石磨,粉質幼細,見到煮完沒有起粒粒,核桃糊倒下來是滑滑的漿狀, 核桃味本身沒有芝麻味的香濃,所以煮

門面裝修走懷舊路線, 又有啲文藝氣息, 可以喺度扮文青。

我的至愛,石磨芝麻糊$20。

石磨核桃糊$22。

而家好少地方有核桃糊食,見到呢度有都要試試。 食核桃補腦,呢個說法未必係真,但係好味就一定食得出。一樣都係石磨,粉質幼細,見到煮完沒有起粒粒,核桃糊倒下來是滑滑的漿狀, 核桃味本身沒有芝麻味的香濃,所以煮的甜度也要相對再淡,但一樣好味,吃的就是細滑口感。

蛋白杏仁茶$24。

一上桌,杏仁味香氣四溢!當然要熱食才夠香!喜歡杏仁味的人,相信會和我一樣,聞到杏仁的香甜就流口水了。蛋白沉底,份量也不少,滑滑的加添嚼勁,一口杏仁茶一口蛋白的吃,好治癒啊!

木瓜雪耳糖水$22。

這個糖水凍食很清甜啊!天氣乾燥又有點熱,木瓜雪耳糖水夠清潤了。雪耳份量很多,煮得夠淋,木瓜也選用熟透的來煮,令糖水甜味自然散發,不用加太多糖,吃完成個喉嚨舒服晒!

難得今晚夠多人,可以一起吃了四款糖水,吃過甜品心情特別好!有機會還要再來!
2018-10-19