2020-03-22 0 浏览
地点: 元朗市中心, 非常就脚, 一定会搵到!  //环境: 当晚8:00 去到食, 人流唔算多, 所以都算坐得松动, 多人一齐食的话可以选择住外面。卫生:   铺头采用不锈钢匙羹,  匙羹通常放系糖水碟上, 当晚的匙羹唔知点解好多水, 食食下亦都两只置埋左一齐, 令我不禁系到谂, 两只匙羹的中间会唔会冇被清洗过呢!? //食物:叫左碗叁元豆花, $33 有劲多料, 芋圆、地瓜圆、豆花、雪糕、黑糖珍珠, 当中仲有好特别的紫薯西米。小编第一次帮衬, 觉得好满意。另外, 亦叫叫左碗紫花圆, 当中的冰烤紫薯雪糕真系好好食呀!!! 半溶状态, 阵阵烤味, 如果锺意煨蕃薯味道的你, 一定会爱上!//态度: 态度良好, 上菜速度都算快。//
地点: 元朗市中心, 非常就脚, 一定会搵到!  //
态度: 态度良好, 上菜速度都算快。//
2020-03-21
  • 紫花圆
行完山想食解渴嘅甜品…随便拣咗间就脚滔滔甜品位于元朗市中心,铺头细,繁忙时段要坐铺外嘅接枱甜品选择繁多,而且好多甜品都接受随便配搭配料正当小编在烦恼要叁元豆花定海底椰柠檬爱玉,友人就点招牌叁元豆花(又系偷食隔离野嘅时候)!叁元豆花 (💰$35)海底椰柠檬爱玉 (💰$27)爱玉仙草冻 (💰$26)柠檬爱玉味道酸酸甜甜,而且海底椰滋阴润肺、生津解渴,好啱行完山食!配料丰富嘅「叁元豆花」本身已有豆腐花、芋圆、地瓜圆、黑糖珍珠、紫薯西米五种配料,仲可以免费选择雪糕/爱玉/红豆/芒果其中一种配料,好幸福!论划算,叁元豆花一定系最抵食,一次过满足几个愿望!
行完山想食解渴嘅甜品…随便拣咗间就脚

滔滔甜品位于元朗市中心,铺头细,繁忙时段要坐铺外嘅接枱

甜品选择繁多,而且好多甜品都接受随便配搭配料

叁元豆花 (💰$35)
海底椰柠檬爱玉 (💰$27)
爱玉仙草冻 (💰$26)

2020-02-29
  • 叁元豆花
糖水店嘅装修充满香港怀旧风装修同摆设,印象中一开始嘅时候系食中式糖水,较为普通所以一直未试,直到见到有台式芋圆、仙草同埋紫薯系列即刻烧着左🤪🤪.👉🏻豆花紫草园 $38‼️芋圆控、紫薯控必试‼️有豆花、芋圆、黑糖水晶、冰烤紫薯雪糕再洒上桂花,豆花真心豆香味几浓,芋圆口感烟韧,但相对芋香同蕃薯味不太突出😣黑糖水晶食落口感好得意,系蒟蒻芋丝爽爽脆脆咁,好浓黑糖味唔太甜,好掂😍比较特别嘅冰烤紫薯雪糕,雪糕唔算非常滑,但超浓紫薯味!仲食到紫薯粒粒,虽然雪冻有啲硬😂。每一款口感都几啱口味,回头率甚高😎😎😎
👉🏻豆花紫草园 $38

• 紫草园
2020-01-21 383 浏览
食完晚饭想食下甜品🍮🍧🧁🍬呢间开咗都有一段日子,一直都未试过🤔去到大约夜晚10点半左右,都好多人等紧位/外卖。由於唔想等咁耐,最後决定叫外卖返屋企食。椰子糊🥥芝麻糊、合桃糊就听得多啦,可能见识少😂椰子糊真系第一次见,本身都喜爱椰子食品,一见到就决定系佢啦😆返到屋企叮返热嚟食,食落其实似热左嘅椰汁,质地唔似平时芝麻糊个d咁杰。坦白讲味道冇乜特别,就系普通椰汁味,略嫌甜左少少。下次想试下芋圆类甜品😚
椰子糊🥥
坦白讲味道冇乜特别,就系普通椰汁味,略嫌甜左少少。

下次想试下芋圆类甜品😚
2020-01-04
外卖自取
$22 (宵夜)
2019-12-20 502 浏览
#中意嘅请分享请点赞🍻----------💛 #黄店💛616因为有反修例大游行 延迟西环分店试业日期, 612元朗分店罢工----------😋黑糖姜茶配包心芋圆 $29包心芋圆大大粒,而且有成九粒,表面烟韧,有淡淡嘅蕃薯味。黑糖姜茶唔会太姜,姜味适中,冬天饮可以暖下胃又可以驱寒。呢度新旧式嘅糖水都有,点都有一款啱你,食糖水又一个好地方,唔洗去食B仔嘅😜----------🔎滔滔甜品🚩元朗康乐路8号康乐广场地下9号舖🚩西环水街1号地下E舖
#中意嘅请分享请点赞🍻
💛 #黄店
😋黑糖姜茶配包心芋圆 $29
🔎滔滔甜品
🚩元朗康乐路8号康乐广场地下9号舖
🚩西环水街1号地下E舖
2019-12-13 310 浏览
黑糖姜茶配包心芋圆小店均有台式及港式糖水,款式选择非常丰富。有我最喜欢的芋圆,同时基於寒流袭港,立刻要一碗姜茶来暖一下。黑糖姜茶配包心芋圆• 姜味十分浓烈,喝一口便能感觉到暖意从口腔直落至腹部,虽然姜味十足但不算太辣。黑糖味道也相对较少,应该是被姜味抢走了。• 包心芋圆味道清新、口感烟韧,味道有:芋头、紫薯、地瓜,三款都包裹着不同馅料。内里的馅蓉呈泥状、香味更外层更浓郁,令整颗芋圆的味道大大提升。• 以份量和味道质素,我认为物超所值。

黑糖姜茶配包心芋圆
• 以份量和味道质素,我认为物超所值。
黑糖姜茶配包心芋圆
饭後随即到滔滔食甜品开业好一段日子了,这是首次光顾传统糖水及新派甜品也有,选择不少仙草紫草园!红豆够淋、芋圆够Q弹、黑糖水晶够爽口、仙草又滑又多、尤其个紫薯雪糕,真系薯味十足,仲有薯粒添!好味道!真系超满足,$38真系物超所值!热椰香西米紫米露$22+$7海底椰无咩特别,预期中的味道,略为稀身了点提提大家,因为是小店原故,座位不多,若不想久等,最好早些食!总括而言,新派甜品系较吸引,大家不妨试试
饭後随即到滔滔食甜品
开业好一段日子了,这是首次光顾

传统糖水及新派甜品也有,选择不少

热椰香西米紫米露$22+$7海底椰
无咩特别,预期中的味道,略为稀身了点

总括而言,新派甜品系较吸引,大家不妨试试

2019-11-24
  • 仙草紫草园
2019-11-21 263 浏览
元朗饭後甜品之最前日一家四口揸车嚟元朗,食完晚饭,突然想要食宵夜甜品,就openRice搵到呢一间甜品店,就胆粗粗入嚟试吓。四个人带咗三碗三元豆花,唔太甜,味道层次高,我同仔女食到舔舔脷!份量又够。下次入元朗,食食甜品一定要食呢间,一定要再帮衬。
元朗饭後甜品之最
下次入元朗,食食甜品一定要食呢间,一定要再帮衬。
2019-11-17
2019-11-14 200 浏览
不嬲好中意食中式糖水,传统野有一定的味道😚之前食过佢个传统蕃薯糖水,疆味好浓好辣,已经不停回味👍🏾今次再试腐竹清心丸,清心丸好多好好味,腐竹完全融入左糖水,好正🤤🤤🤤🤤
不嬲好中意食中式糖水,传统野有一定的味道😚

之前食过佢个传统蕃薯糖水,疆味好浓好辣,已经不停回味👍🏾

2019-11-07 158 浏览
呢间糖水舖试过一次後就即刻成为常客因为一碗就有晒芋圆西米珍珠爱玉仙草(每款配料都有少少唔同)满足晒我呢个烟韧控啊😍後面个款系紫薯雪糕系列雪糕特别做左少少半融化状态唔会好似其他普通舖咁个雪糕硬得济不唔到 而且入面加左紫薯粒口感更加丰富
呢间糖水舖试过一次後就即刻成为常客
因为一碗就有晒芋圆西米珍珠爱玉仙草(每款配料都有少少唔同)
满足晒我呢个烟韧控啊😍
後面个款系紫薯雪糕系列
2019-11-01
$40 (宵夜)
元朗出名多美食,但我试过好多间唔同餐厅,大部分用料同厨艺都平平,甚至令人失望。某社交平台见到朋友食咗呢间甜品,卖相好吸引,我又锺意食芋圆,所以就即刻嚟试下!两个甜品卖相都好吸引,不过略为甜咗d,如果可以减少甜度,就会好好多。而甜品入面既配料都好丰富,有烟韧芋圆、珍珠⋯⋯个底仲有豆腐花!食甜品最紧要满足感,有唔同配料就真系大满足喇!呢间甜品喺元朗既选择嚟讲几满意!下次再来!三元豆花紫薯味雪糕,入面有粒粒紫薯。

呢间甜品喺元朗既选择嚟讲几满意!下次再来!

三元豆花
叁元豆花

紫薯味雪糕,入面有粒粒紫薯。
2019-10-28 120 浏览
依间滔滔甜品算系元朗嚟讲较为出色嘅一间,佢主打传统嘅糖水同埋芋圆等甜品。今次去就叫咗个柠檬爱玉加黑糖珍珠味道酸酸甜甜,非常解滞,好适合啱啱食饱咗,但又想即刻去食甜品嘅人
今次去就叫咗个柠檬爱玉加黑糖珍珠

2019-10-07 268 浏览
出街食完饭就好想食碗糖水先返屋企。又唔想今日食B仔,所以决定行去安娜隔离嘅滔滔食。铺头好细,食完晚饭嘅时候去通常都要等一阵位。之前都系叫佢地嘅台式糖水。不过今次好想食中式糖水暖胃,就叫左热嘅芝麻糊沟红豆沙再加芋圆。好好食!估佢唔到咁好食,好香黑芝麻味,好滑,好浓,红豆沙少少起沙,劲香陈皮味。芋圆好有咬口,同碗糖水好夹。食完超级满足!!依家出面食好似b仔泛後嗰啲芝麻糊都系好浠,食落就系沟粉咁,好淡,食落好失望。今次系滔滔终於食到一间好味嘅芝麻糊啦!

2019-09-27 159 浏览
今晚,食完盆菜,觉得有啲济有啲热有啲好咸喺未到残留喺口里面。於是,就决定要食碗甜品中和返。见到紫草园系列已经俾佢吸引左。主要系某一种配料上嘅唔同。可以拣红豆,豆腐花同埋。今次,我就是左以红豆为主打嘅紫草园。里面有黑糖水晶,仙草,芋圆,地瓜圆同埋个紫薯雪糕。当然唔少得蜜红豆啦。个紫薯雪糕真系冇得顶,好似食紧一个紫薯咁,好好好好味。以嗰黑糖水晶同仙草好香黑糖同仙草味,同雪糕个味配合得好好令人一试难忘。佢嘅芋圆地瓜圆都非常烟韧,食得出有地瓜同埋芋头嘅味道。食完一碗真系好想试埋其他唔同嘅糖水呀。

2019-09-08 247 浏览
早有听闻依间既芋圆好好食一直未有机会试今晚11点几黎到唔算好多人,唔洗等位~佢既装修走怀旧风,好有特色!咁就试左新出既冰烤紫薯雪糕系列既紫草园内容好丰富!有黑糖水晶、仙草、蜜红豆、芋圆、地瓜丸芋圆同地瓜丸数量都多,口感烟烟韧韧,芋圆食得出芋头味地瓜丸有蕃薯味!黑糖珍珠好重黑糖味,好好味好锺意🥰半溶既紫薯雪糕都好正👍🏻好浓味捞埋黎食一流!整体黎讲并唔系好甜,有黑糖珍珠同蜜红豆既加成,成碗野甜度就刚刚好!绝对会再黎食!
早有听闻依间既芋圆好好食一直未有机会试
今晚11点几黎到唔算好多人,唔洗等位~
佢既装修走怀旧风,好有特色!
咁就试左新出既冰烤紫薯雪糕系列既紫草园

紫草园

内容好丰富!有黑糖水晶、仙草、蜜红豆、芋圆、地瓜丸
黑糖珍珠好重黑糖味,好好味好锺意🥰
半溶既紫薯雪糕都好正👍🏻好浓味捞埋黎食一流!
绝对会再黎食!
2019-09-06