Happy Friday當然要去特色嘅居酒屋食飯同飲嘢啦~尖沙咀天文台道嘅 SAKEH ,餐廳裝修非常有特色,以木門和竹簾等和風元素,還配有木製鳥籠嘅餐桌卡位, 非常有日本居酒屋文化氣息。泉橋秋蜻蜓山田錦純米餐廳提供好多款嘅清酒 ,我覺得呢隻山田錦純米, 口感清純,酒味濃郁,甜甜地、易入口。~前菜:蟹膏豆腐~有3款不同造型的豆腐,款款都有蟹膏同蟹肉,有d魚籽係上面,又食到豆腐清甜味,有點fusion的感覺。~海膽松葉蟹蓋甲羅燒~滿滿嘅蟹膏裝喺蟹蓋裏面 ,用小匙羹將蟹肉鋪在餅乾上, 慢慢品嚐。~露筍豬肉卷~燒到焦香又嫩薄嘅豬肉包住新鮮嘅蘆筍, 食落幾香口又唔油膩。~蒽豬腩肉~京蔥和豬腩肉燒好後,份外香口,美味。~雞軟骨~雞軟骨外酥內脆,配上椒鹽調味,油膩感少很多,口感特別,是很好的下酒菜。~自家制免治雞肉軟骨~免治雞肉加入碎雞軟骨外,還有洋蒽碎、大蔥碎及甘筍粒,雞軟骨串又諗滑又有少少脆軟骨,非常有咬口。~鹽燒安格斯牛柳~牛柳牛肉味濃,有嚼勁,經過鹽燒後保留咗天然肉的香甜味,香脆外皮微焦,配合清酒同吃味道更好。~白鱔~白鱔十分肥美嫩滑,燒過後味道鮮甜,是最值得推薦的菜式。星期五食了一餐咁有
Happy Friday當然要去特色嘅居酒屋食飯同飲嘢啦~

泉橋秋蜻蜓山田錦純米

~前菜:蟹膏豆腐~

~海膽松葉蟹蓋甲羅燒~

~露筍豬肉卷~
燒到焦香又嫩薄嘅豬肉包住新鮮嘅蘆筍, 食落幾香口又唔油膩。

~蒽豬腩肉~
京蔥和豬腩肉燒好後,份外香口,美味。

~雞軟骨~

~自家制免治雞肉軟骨~
~鹽燒安格斯牛柳~
~白鱔~
白鱔十分肥美嫩滑,燒過後味道鮮甜,是最值得推薦的菜式。
星期五食了一餐咁有質素嘅餐廳,真係好滿足!