2024-03-19
呢個周一,我同我嘅工作夥伴們決定一齊去尖沙咀新開嘅港式餐廳 “YA鴨”食午餐。一行人一路傾傾計,事實證明,呢間餐廳確實超越咗我哋所有人嘅期望!🎉一踏入 “YA鴨”,首先吸引我們嘅就係佢 嘅鵝黃色主題同可愛嘅鴨子裝飾。🦆有種好似走入一個童話世界咁嘅感覺。😄試過佢哋嘅嘅「夠嗆麻辣金錢肚豬大腸撈粗」,每一口都可以食到滿滿嘅料,真心覺得值得推介!🍜🌶️😋我們聽到隔壁枱嘅客人議論熱烈,就決定點嚟試下「重料柱侯金錢肚豬大腸撈粗」。每一口都食到嘅都係滿滿嘅豬大腸同金錢肚,與特製嘅柱侯醬汁絕配。😍跟住,我哋點咗「舊時走鬼檔辣魚蛋」。小小一個,卻又辣又香,刺激到我嘅味蕾有種唔同嘅感覺。🐟🌶️😆然後,我哋選咗多款不同嘅美食,其中「手撕鴨丁拍青瓜」係其中一個。新鮮青瓜配埋鴨脯肉,口感鮮脆,感覺好健康。🦆🥒😃每道菜式都勾起我們嘅想像,每一口都讓我們充滿期待。YA鴨香港風味的創新滋味,無疑給我們帶來了不一樣嘅感官體驗。👍🥳總結,「YA鴨」實在係一間我哋唔會厭嘅新餐廳。食物好吃,氣氛又好,真心推介大家去試下呢間餐廳。😉🙌