2024-05-02
慈素小聚餐廳位於尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓,餐廳主打甜品湯品素食,其實餐廳還有其它小食,主食,燉湯,沙律,麵包,麵飯,意粉和特式飲品多種選擇,餐廳裝修設計以綠色為主調,柔和嘅燈光,令環境特別舒適,服務員招呼友善。珍貴苜蓿芽手卷手卷用紫菜做外皮,卷內有苜蓿,牛油果,沙律醬,據知苜蓿對身體有健康幫助的食物,手卷食落口感有驚喜。椰汁雪耳無花果燉湯好香濃椰子味,入口清甜,非常滋潤。香菇竹笙菜肥翅湯翅湯有香濃嘅冬菇味,除左竹坐,香菇,魚翅瓜的翅,仲有龍眼肉,彈牙的翅口感好真實,翅湯清甜又潤喉。牛油果雜菜沙律沙律份量真不少,配有車茄,黑甜醋和橄欖油,新鮮雜菜食落清爽,新鮮牛油果好綿滑,好味又健康的沙律。香煎腐皮卷一個普通嘅齋菜經廚師製作,非常美味,腐皮外邊煎到焦香脆口,燶燶黃豆味。惹味冬陰功金邊粉與別不同嘅冬陰功不是傳統橙色,而係淺黃色,素肉丸口感有真肉丸的感覺,整碗金邊粉非常惹味。花生鹹蛋湯丸甜湯微甜,有薑味的微辣,入口好香嘅花生鹹蛋味,好潤喉的甜品。百香芒果烏龍茶有百香果和芒果嘅烏龍茶.飲落酸酸地甜甜地,入口清新舒暢。蜂蜜薑茶一大壺蜂蜜薑茶,好香濃嘅薑味,熱飲非常暖胃。
珍貴苜蓿芽手卷
椰汁雪耳無花果燉湯
好香濃椰子味,入口清甜,非常滋潤。
香菇竹笙菜肥翅湯
牛油果雜菜沙律
香煎腐皮卷
惹味冬陰功金邊粉
花生鹹蛋湯丸
百香芒果烏龍茶
有百香果和芒果嘅烏龍茶.飲落酸酸地甜甜地,入口清新舒暢。
蜂蜜薑茶
一大壺蜂蜜薑茶,好香濃嘅薑味,熱飲非常暖胃。