2025-08-01
尖沙咀蟹仙海鮮私房·蒸氣石鍋,一入門口就見到成排生猛海鮮,水缸裡面啲蝦蟹魚一條條游嚟游去。餐廳坐位闊落,環境乾淨。我哋叫咗個海鮮套餐,有齊曬店舖主打嘅野生海鮮。第一輪上嚟嘅係斧山鰻魚同琵琶龍蝦,鰻魚肉質好滑,冇骨嘅部分特別Juicy。琵琶龍蝦,一打開已經見到蝦膏流晒出嚟,香氣十足,帶住天然鹹香,非常正。野生膏仔蟹,打開蟹蓋就見到橙紅色嘅蟹膏,好香,食落鮮甜無腥味。釜山蠔超出預期,蠔肉肥大,晶瑩剔透,入口即爆汁,仲帶海水咸香。係現場即蒸,完全無腥味。海虎蝦尺寸夠大,蝦殼一撕開,蝦肉雪白彈牙,就咁食已經好清甜。蒸完海鮮之後,啲海鮮精華會滴落粥底,唔加味已經好濃鮮甜。粥底裡面仲有加入咸菜、蔥花,每啖都好有層次。餐廳送咗甜品,椰汁燕窩燉品,唔太甜,椰汁香濃,燕窩滑滑咁,食完好滿足。
餐廳坐位闊落,環境乾淨。