2022-12-17
天氣又濕又凍,除咗打邊爐,仲好想燒肉,今晚就同朋友去咗尖沙咀食石燒牛。餐廳會提供一次性圍裙同長柄烤肉夾,想食燒肉嘅時候,先預熱石板,然後用牛脂肪塗抹牛油紙,然後就可以放肉上去燒。今次我哋叫咗安格斯牛小排同雞頸肉,店員好貼心過咗嚟指導同幫手燒肉,牛小排放板中間位置,單面燒煎到見到油花就可以翻面!雞頸肉要燒比較耐,可以擺到石板四邊慢烤,燒到變白同外皮焦脆即可!當燒到肉出油,可以放入冬菇,菇類吸收咗油份燒到外皮香脆,咬落多汁又煙韌。鐘意食蒜片、生菜記得要加埋,新鮮爽脆生菜增加口感又去油膩!鹽燒原條魷魚,賣相吸引份量都幾大,魷魚烤到有嚼勁唔乾,少少燒汁增加甜味。鹹香明太子醬加上香蔥玉子燒,甜同鹹好互補,有驚喜!主食有味素飯加上溫泉蛋,撈勻蛋汁、惹味味素同高質珍珠米,送燒肉一流。清湯烏冬上面有昆布、香蔥同芝麻,冷食簡單調味已經非常可口!飲品方面,牛匠彩虹水果茶超誇張,除咗有一大塊燒菠蘿,香濃綠茶底加上西柚、橙、檸檬、火龍果、士多啤梨肉等等,酸甜清新!草莓乳酸用咗果醬加上果肉,雙重口感,味道唔會過甜。
鹹香明太子醬加上香蔥玉子燒,甜同鹹好互補,有驚喜!