2019-01-16 70 浏览
今次同朋友黎到尖沙咀哩間素食餐廳試正宗印度菜。一入到去見到所有食客,除咗我同朋友,全部都唔係香港人,以印度人為大多數。 餐牌有好多選擇,最後揀咗呢三種試一試:印度蔥油烤餅($35)、洋蔥辣椒班戟($60)、芝士菠菜咖喱($70)。印度蔥油烤餅有兩大塊,睇落去同中式蔥油餅差唔多, 但係裏面有餡料夾心,有紅蘿蔔、洋蔥配以香料、牛油,食落去冇中式蔥油嘅香味,反而有牛油香味,好食但偏油膩,怕肥嘅朋友可以試吓其他口味。難得嚟到正宗印度餐廳,當然要試吓特色咖喱,所以叫咗芝士菠菜咖喱。睇落去青BB,裏面有一粒粒的硬芝士,但食落去菠菜同芝士味唔重,反而係香料同洋蔥味比較突出。以咖喱來講,口味非常溫和,一啲都唔辣,齋食唔配烤餅,都唔會覺得好鹹(有可能我食開重口味🤭)。洋蔥辣椒班戟,洋蔥同辣椒味都好重,班戟底微焦,有少少鬆脆感,附送三種醬料:辣醬、薄荷醬同乳酪醬,單食已經好夠味。本人比較喜歡配薄荷醬,薄荷醬口味清新,可以中和班戟嘅辣味;辣醬夠辣夠開胃,但食多幾啖就覺得太辣;乳酪醬表現中庸不過不失。

印度蔥油烤餅、芝士菠菜咖喱
洋蔥辣椒班戟