2025-04-02
尖沙咀近日開咗間新嘅拉麵店, 位置又方便, 鄰近尖東站P3出口, 原來由石亭同沃川雨間尖沙咀居酒屋嘅新分店, 分别有26年同23年歷史。主要係清湯路線為主 , 湯底有3款選擇 (海鹽、醬油、味噌), 健康又有營養, 香港市面上都無咩人做, 而拉麵共有6款選擇全部都係用「龍🐉」命名, 分别為: 白龍、小龍、金龍、赤龍、巨龍、吉龍, 仲有一款特濃芝士龍蝦湯拉麵。今次我選擇了巨龍 & 特濃芝士龍蝦湯拉麵。「巨龍 🐉」叉燒份量好誇張, 有六大片叉燒、炸牛蒡、糖心蛋, 麵條夠彈牙, 加上選擇了海鹽味湯底, 味道好鮮味, 而且將所有湯底飲清 😋。「特濃芝士龍蝦湯拉麵 🦞」賣相好豪華, 好大隻龍蝦同鉗鋪設, 再加上多片叉燒, 而龍蝦湯嘅湯底非常濃郁, 龍蝦鮮甜又夠厚肉, 隻龍蝦鉗仲啖啖肉, 芝士味又夠香, 同龍蝦肉汁溶埋一齊真係超正 😍小食就點了「自家製鱿魚豚肉餃子」及「鮮蟹肉忌廉薯餅」飲品就點了特别嘅「靜岡綠茶可樂」及「富士柚子汽水」
今次我選擇了巨龍 & 特濃芝士龍蝦湯拉麵。
「巨龍 🐉」
「特濃芝士龍蝦湯拉麵 🦞」
小食就點了「自家製鱿魚豚肉餃子」及「鮮蟹肉忌廉薯餅」
飲品就點了特别嘅「靜岡綠茶可樂」及「富士柚子汽水」