2018-03-26 114 浏览
朋友今晚帶我來尖沙咀食高級Omakase,期待之致。餐廳位於山林道尾再行過一條街,佐敦地鐵站行過來大約十分鐘左右。門口是很有特式的傳統日式風格裝修,重木門,一入去就比入面淡黃色的桌椅裝修吸引。今個月3月的餐牌有三款Omakase套餐可以揀,侍 Samurai $750, 潮 Ushio $880, 肴 Sakana $1,300.價錢不便宜,但食物十分豐富,我同朋友都揀咗中間的潮 Ushio $880. 最驚喜是師傅是日本人,十分友善有禮,還識講英文,會同客人溝通傾下計。季節前菜盛合。左至右分別是明太子三文魚,板前漬,魚salad,魚肉卷,雞肉卷,螢光魷魚,牛肉卷,蛋卷,豬肉卷,芝士煙燻蘿蔔,手押壽司,茶豆。最口感特別是板前漬,入口爽脆,酸酸甜甜,開胃,螢光魷魚滑溜,新鮮多膏,芝士煙燻蘿蔔清新香口。刺身三種盛。左至右是玖,即是香港人叫的斑,魚肉淋身,白色清透,咬落鮮甜美味。甘八,魚肉好彈牙,似啫喱的口感。𩶘魚,魚肉透明,一樣彈牙,結實,味道清淡而鮮甜。Cooked Dish 1, 馬交魚西京燒,燒得結實,硬身質感,皮燒得香脆,炸廣島蠔,蠔好大隻,肉質嫩滑,鮮甜,少少海水味。Cooked

Cooked Dish 2, 煮椰菜包住牛肉豬肉同蝦,湯底好香濃,少少雞湯味,菜煮得淋身入味,牛肉豬肉切碎,入味。
到食壽司啦,8貫。赤立壽司,清淡,彈牙,有質感,點柚子䜴油食清甜。北海道帶子壽司,肥美 大隻,面有柚子皮。深海池魚壽司,肉質彈牙,有口感。中紅魚腩,彈牙,清爽。
最佩服日本師傅係每次握飯前都會用右手掌心摸一摸前面的一舊專用的冰塊,以保持最適合的溫度來握飯,超專業的,手勢快靚正。
黑佐耳壽司,肉質較爽脆。金目魚壽司,微微烤過皮,有好香的味道,肉質淋身。拖羅壽司,脂肪分佈均勻,入口即溶的。海膽三文魚籽壽司,三斗魚籽粒粒飽满鮮甜,海膽新鮮,重海膽味。
雞肉茶漬飯,面有海苔,飯粒淋身入味,好香。已經食得超飽的,再飲埋個豆腐味噌湯,清甜可口。
甜品set,估唔到有3款咁靚的甜品,綠茶蕨餅,芝士蛋糕,柚子雪葩,香滑清甜,賣相精緻。
以呢個價錢食到咁高質素的Omakase,真的超值。