2020-05-14
好耐都冇食過泰國嘢,今日同朋友去尖沙咀食飯,就去咗依間小店。因為疫情嘅關係,座位同座位之間都有隔板,感覺上都幾衛生同令人放心。我同朋友兩個人,就試咗一個船皇拉麵同埋船皇撈麵。-朋友嗌既拉麵加$5升級到重量級和牛,即係成碗都係和牛😍湯底十分濃郁,蛋麵沾上美味嘅湯汁,又真係幾好食喎!升級後,全部配菜都轉哂做和牛,如果想食多幾樣餸,就可以加$1,升級做和牛船皇湯麵,雖然和牛冇咁多,但就有返本來嘅咁多種配菜。和牛味道好好,配上湯汁,非常惹味!如果和牛上碟嗰陣冇咁熟,口感一定更好。-船皇撈麵入邊有勁多配料,包括牛腩、牛肉片、牛肉丸、豬肉、豬肉丸、雞絲、豬皮、雞翼。牛腩煮得好入味。豬皮脆卜卜,好香口。撈麵加上芫荽、蒜蓉等等,滿足晒鍾意食濃味食物嘅我,麵底再加上其他相對比較淡味嘅食材,配搭好match,好好食呀。豬肉用上腩肉,牛肉就係肥牛,食落多一分豐腴!-泰式炸蝦卷,啫係蛹蝦脆卜卜熱辣辣嘅外皮,加上夾口嘅蝦肉,點埋酸酸辣辣嘅泰式辣醬,-飲品就點左泰式凍奶茶同泰式龍眼冰我哋都未試過用呢啲碗嚟飲嘢,感覺都幾特別喎,夠哂泰式風情😂奶茶唔會過甜,口感香滑;龍眼冰用咗新鮮龍眼肉,唔錯。
朋友嗌既拉麵加$5升級到重量級和牛,即係成碗都係和牛😍
船皇撈麵
泰式炸蝦卷,啫係蛹蝦
飲品就點左泰式凍奶茶同泰式龍眼冰