2022-12-06
古今二係一間日式fusion菜,主打日式創意料理。除左觀塘總店,荃灣、荃灣西、銅鑼灣同尖沙咀都有分店,之前已經到訪過觀塘總店,同行朋人同我都好滿意佢地既菜式,真係食過番尋味,今次就係到訪尖沙咀分店,更近市中心,會更加就腳!富士山 $98呢一款卷物就同佢個名一樣成座山咁呀!底下係鰻魚同牛油果既卷物,面層係由蟹柳堆砌成小座小山丘,淋上醬汁既蟹柳,食極都唔會厭,仲要加上脆片,更有口感!東京爆脆 $98卷物既餡料係吞拿魚同蟹柳,入面既炸物係超級脆!同佢個名一樣「爆脆」!可能其他野既既味道都相當出眾,吞拿魚既味道就稍微被遮蓋。櫻花蝦原條茄子燒 $88呢一道係最令我驚喜既料理,我本身無論係茄子既口感定味道都非常抗拒,但見到店家竟然加左我好鐘意既櫻花蝦,一試果然覺得意外地好味!充滿櫻花蝦油香既茄子燒得相當軟身,加上稍硬既櫻花蝦,口感豐富,茄子上面加左小小辣,非常惹味。椒鹽雞腎 $32鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32呢兩卷串燒於我而言就較為中規中矩,因為其他料理實在太得我歡心🤣雞腎燒得剛好,不會過硬。荔枝卷串燒會較為特別,黑豚肉包住荔枝,係甜甜咸咸既味道。好多從來無諗過既組合竟然可以mix落日料,好多款卷
富士山 $98
東京爆脆 $98
櫻花蝦原條茄子燒 $88
椒鹽雞腎 $32
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32
好多從來無諗過既組合竟然可以mix落日料,好多款卷物同炸物得都有試過,100%回頭率既日料餐廳,推薦大家去試下佢地既卷物,不過都真係睇到人眼花撩亂,揀都揀唔到🙈