黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
2023-07-21 2273 浏览
放工後想同朋友去食日本嘢,突然諗起地點極為方便,就係金馬倫道嘅<黑木亭居酒屋>,雖然係平日夜晚,但係都好多人客,我同朋友都等咗一陣先至有得入座,果然人氣高企!~呢道環境充滿日式居酒屋嘅氣氛,都算坐得舒服。見到龍蝦刺身三食正在做特價$598,我哋叫咗一份二人分享。另外叫咗一份燒菠蘿,入口非常香甜,而且仲充滿菠蘿汁,好好味呀!主角龍蝦刺身出場,活龍蝦刺身真係非常新鮮,上枱嘅時候,佢個身同埋嗰個頭都仲識得郁㗎!!絕對係新鮮處理,即切即上枱,真材實料。龍蝦肉刺身,入口非常爽甜彈牙,無需任何調味,都已經非常鮮甜。<龍蝦鉗蒸蛋>大大隻嘅龍蝦鉗,加上蟹肉、蟹子,同埋蛋絲,放喺超級滑嘅蒸水蛋上面,水蛋完全吸收曬龍蝦鉗肉嘅鮮甜味道,新鮮嘅龍蝦鉗肉,咬入口非常甜美,配埋蟹子同埋蟹肉一齊嚟食,非常好食。<龍蝦蜆肉濃汁燴飯>呢個燴飯用上龍蝦汁、蜆肉嚟一齊煮,口感有啲似意大利飯,因為有芝士係入面,食果陣仲充滿拉絲感,加上蜆肉同龍蝦汁嘅海鮮香甜味道,更加能夠突出鮮味。<藍蝶花佛手柑熊茶>呢度嘅特飲同樣充滿特色,熊仔紅茶冰,加上檸檬同埋蝶豆花嘅味道,入

呢道環境充滿日式居酒屋嘅氣氛,都算坐得舒服。

見到龍蝦刺身三食正在做特價$598,我哋叫咗一份二人分享。

<龍蝦鉗蒸蛋>

<龍蝦蜆肉濃汁燴飯>

<藍蝶花佛手柑熊茶>
呢度嘅特飲同樣充滿特色,熊仔紅茶冰,加上檸檬同埋蝶豆花嘅味道,入口係清清甜甜咁,非常清新。

<綠茶鮮奶熊脆脆>
呢個係以鮮奶造成嘅熊仔冰,再加上綠茶,入口有淡淡嘅綠茶香味同奶味。

整體來講餐廳嘅食物質素非常高,食材新鮮,價格合理,下次有機會都會同朋友再嚟。