📍尖沙咀人氣台灣菜‼️• 必食鳳梨酥麻薯撻🍍 -- Check In Taipei✈️🤩•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_台灣菜========================好幾年前喺中環蘇豪分店食過一次,早排佢哋係尖沙咀海港城開設分店,仲有啲新嘅item~上星期就同@neverfullhk一齊去trytry過下台灣癮😆------------------------------⭐️軟殼蟹麻婆豆腐撈麵 $248 (4.2/5)軟殼蟹勁大隻,炸得好香脆‼️😻麻婆豆腐醬微辣,比想像中無咁重口味🙈麵條都掛汁~·⭐️髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88 (4.4/5)份量一啲都唔少,有成六大件😳蛋餅皮厚薄適中,而且仲有煎蛋皮~一咬落去爆曬芋泥餡!🥰口感綿密,幾有芋香,但留意返都有一定甜度🙈不過個人覺得因為面頭有唔少鹹蛋黃碎,所以個味道都可以平衡返😆·⭐️松露滷肉飯 $88 (4.3/5)食台灣嘢點可以唔食滷肉飯!😋松露滷肉汁份量慷慨,入面有大量肉粒,油脂香豐腴~惟唔係太食得出松露味🙈🙈·⭐️明太子甜不辣 $78

#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_台灣菜
========================
⭐️軟殼蟹麻婆豆腐撈麵 $248 (4.2/5)

⭐️髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88 (4.4/5)

⭐️松露滷肉飯 $88 (4.3/5)

⭐️明太子甜不辣 $78 (4.2/5)

甜不辣外皮微脆,口感煙韌,面頭嘅明太醬鹹香十足😋
⭐️手工鳳梨酥麻薯撻 $48 (4.7/5)

呢個我同朋友都覺得好好食💖🥹份量比想像中大個,上檯嘅時候仲係暖粒粒~撻皮非常香脆,牛油味香濃😋入面嘅蛋嫩滑,蛋味濃郁!加埋微甜嘅鳳梨蓉同煙韌嘅麻薯,層次豐富😆💖
整體嚟講芋泥蛋餅同鳳梨麻薯撻都幾出色,值得一試😋
賣相:3.8/5
味道:4.3/5