2018-02-01 280 浏览
同舊同事食飯,他說半島中心有一間新的日式放題,遠處已經見到大banner掛在半島中心的外邊。這間日悅極尚日式放題面積好大,占了半島中心二樓差不多半三分一的鋪頭, 還是第一次見到餐廳有親子樂園,仲要起碼有成四五百尺嘅空間,畀坐唔定唔定嘅小朋友同爸爸媽媽一齊玩耍。大廳左右兩邊都可以放了幾十張餐桌, 中間放了一些凍盤、熟食、熱湯、清酒和甜品。我們坐在包廂裏面,一面打橫一行都幾十張餐桌, 這樣計算的話一晚可以容納200到250人。食物方面,多種類不在話說。天氣太冷比較喜歡食熱食。蝦蟹粥,個粥好綿,好鮮味,仲有紅蘿蔔同冬菇片。這個值得推介。 燒羊架,出面西餐廳食三件羊架已經200蚊。這個羊架大大件,但是燒得比較老,肉質有點鞋,而且幾鹹,可能是這件重手了。燒物我最鍾意係鹽燒海蝦,蝦肉新鮮彈牙,我哋起碼食左十幾20隻。開心享受食物時,突然看到侍應拿著搖鈴,不斷搖晃。看到很多人就在大堂中排隊,不知為何我又排了一份,原來是有乳豬出來。 人龍很長,師傅沒有限制每人可能的數量。有很多人一個人拿了八件,所以等很久才到我。等嘅時間太長嘞,所以拎到返埋位食嘅時候,已經係涼涼地,不過都好脆。佢嘅壽司刺身都很新鮮,衹

佢嘅壽司刺身都很新鮮,衹是我們較少食刺身所以沒有刺身盤上, 隔籬六七個叔叔伯伯,刺身船擺得好靚,不過我就冇影啦。

最開心係佢嘅雪糕係任攞的,我食了一杯哈根大師一杯movenpick, 遠處見到隔離檯攞成三四杯, 單吃雪糕都為本啦。

放題最驚係落左單唔來,落左咁多次單都冇甩過底,唔錯。同埋佢哋都好快收拾用過的碟,可以保持檯面衛生。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8.5