2018-07-10 50 浏览
平時比較少聽到既老字號拉麵! 九州福崗既金田家絕對係一間老字號! 唔搵唔知原來佢係世界各地都有分店,人氣都非常高!!聞說佢地既豬骨濃湯係超正,豬骨味濃! 今日專登過黎試!比較有趣,佢有一款豬骨加雞湯既湯底,拉麵好似比較少見雞湯,anyway,我同朋友分別揀左黑豚拉麵同豚骨拉麵。除左拉面款式,蔥都可以選擇加唔加。拉面軟硬度亦有得揀。而其它配料就要加少少錢啦,我同朋友都加左溏心蛋! 另外仲要左木耳同唐揚雞塊。唐揚雞塊非常好食,用既都係雞脾肉,所以雞塊比較大件,外脆內軟,非常juicy!追加既木耳都好大兜….貪佢健康高纖又爽口,骨湯點都有少少膩,用爽口野黎中和下幾好。主角終於上台,另一樣有趣既地方:拉麵用既叉燒有兩種,我豚骨湯用腩肉叉燒,細塊d,亦睇得出油脂多好多。黑豚拉麵將豚肉舖滿碗邊,見到既時候都好震撼! 黑豚叉燒就瘦d但大塊,無咁多油脂。腩肉叉燒入口即融! 相反黑豚肉味較香,比較有咬口。面條都係細面,爽口彈牙,掛湯度一般,但豬骨味真係超濃~溏心蛋都非常好味,最正係佢既流心效果,而且蛋黃顏色幾深,蛋香十足。
聞說佢地既豬骨濃湯係超正,豬骨味濃! 今日專登過黎試!