2025-04-14 4 浏览
呢間位於灣仔嘅cafe真係靚到不得了,粉藍色為主色調,地方又闊落,非常好打卡!入口有大大個半圓自動玻璃拱門,已經好吸引,再加上幾層可以坐嘅寬闊樓梯,環境優美,尤其係低層樓梯角落仲有隻可愛啤啤熊,望住窗外,好有feel!呢種少女心滿滿嘅地方,絕對值得嚟打卡[ 港式菠蘿酸種包配鵝肝牛油 $98 ] 用咗天然酸種發酵嘅手工菠蘿包,菠蘿包外脆內軟,加上滑溜嘅鵝肝牛油,真係好正!每一口都充滿咗豐富嘅層次感,好獨特嘅味道叫咗個 [ 芝士玉米辣香腸 $48 ] 原味酸種貝果,切開會見到入面有辣香腸、甜玉米同融咗嘅芝士,口感微辣好惹味呢款甜品好特別 - [ 港式奶茶焦糖燉蛋 $88 ] 卜碎面層嘅脆薄焦糖,連同奶茶口味嘅滑溜燉蛋,配上香滑嘅豆腐雪糕,真係好有驚喜,口感仲有啲清新嘅感覺牛角包窩夫就叫咗呢個口味 - [ 士多啤梨牛奶麻糬 $128 ] 大大粒嘅新鮮士多啤梨放係頂層,外酥內軟嘅牛角包窩夫淋上香滑奶油,中間夾住自家製牛奶麻糬,配上凍冰嘅豆腐雪糕,冷熱交融,口感豐富,係一個意想不到嘅驚喜用咗百香果、青金桔及本地香港蜂蜜製成嘅 [ 百香果青金桔蘇打 $68 ] 口感清新嘅滋味,好適合夏天飲用咗Va

用咗Valrhona 70%黑巧克力製成嘅 [ 巧克力咖啡 $55 ] 巧克力同咖啡融合得剛剛好,係一個唔錯嘅選擇,令人覺得好暖心
2025-04-12