2019-01-28
如果預算唔多,又想食tea,呢度都係一個唔錯嘅選擇。Espuma有幾間分店,我自己就最鐘意中環店,雖然位置唔算好多,但景觀開揚, 而且服務好好。我地上星期日訂左位,2點零鐘來到,專登過來食呢set睇落好吸引,好少女心嘅下午茶。店員好快安排左我地坐低,我地想坐窗邊,諗住影D相打卡,可以有自然光靚D,真係好重要架,至少D相出到來我地都好滿意呢set下午茶為情人節而設,但我同閨蜜來,都一樣ok;對面枱有個小朋友食得好開心添。收費方面258蚊兩位,價錢好合理啦,仲包埋飲品,免費嘅可以揀紅/綠茶、烏龍茶、咖啡等,其他飲品都可以加15蚊升級,坐左兩個鐘都係人均百五蚊左右,set下午茶又靚,CP幾高嘅下午茶有鬆餅,鹹點5款;甜點5款,可能係情人節主題,感覺上好多款都好啱女仔。鹹點有慢煮八爪魚迷你麥包、野菌忌廉撻、烤牛柳粒茄子、紅菜頭忌廉烤雞柳、莎菠菜薯仔蛋餅;甜點有檸檬馬令撻、忌廉芝士漢堡、野莓蛋糕、伯爵茶奶凍、朱古力竹炭蛋糕。一上枱我地已經哇一聲,因為真係好靚,簡單用左氣球同粉紅色紙裝飾,少女心up,我地兩個都忍唔住即刻狂影相。個氣球好靚!一共有三層,首先我地食呢層,一律鹹點,整體味道唔錯架,只係
個氣球好靚!
一共有三層,首先我地食呢層,一律鹹點,整體味道唔錯架,只係唔係好夠熱。
八爪魚迷你麥包好軟熟,上面嘅八爪魚粒都好爽
忌廉撻係最好食嘅,入口夠脆,裡面有菇,好好食
菠菜薯仔蛋餅都唔錯,如果熱D,會正好多,蛋餅幾鬆嘅,加埋菠菜薯仔,唔油又飽肚。
紅菜頭烤雞柳有個好靚嘅粉紅色,其實都唔錯,亦都唔鞋,但我唔鐘意鹹點有咁大pat忌廉,所以筆開左冇食。
反而檸檸撻同奶凍比較好食,前者酸酸甜甜,後者伯爵茶香。
鬆餅配左忌廉同玫瑰果醬,口感實淨,味道都唔錯
有機花草茶花味幾重,如果唔鐘意香精感,我建議飲番佢地嘅果茶,好飲。
香橙芝士奶蓋朱古力